Permanent Beta Zuid Nederland logo (1)Sinds onze aankondiging bij SMC040 (Lees de blog van mij of van Jan Willem) dat we gingen starten met Permanent Beta Zuid hebben we veel nagedacht. En gewerkt. En gedacht over de plek die PBZ hier in de regio zou kunnen krijgen. Er zijn veel netwerken. Naast SMC040 (wat gelukkig gewoon doorgaat) zijn er nog vele andere netwerken. Toch voelden we dat er iets bijzonders zat aan Permanent Beta…

Als eerste zijn we gaan denken aan een start met een grote klapper: een hele dag PBZ. In de Spoorzone Tilburg. Meteen vol gas met 200 deelnemers, een hele dag gevuld met workshops… Dat bleek toch niet helemaal goed te voelen. We zouden daarmee al snel vervallen in die standaard presentaties, naast alle vraagtekens over opkomst en draagvlak.

Tot Martijn en ondergetekende Rob Bongers spraken bij Extrema Meetding over Permanent Beta & Coffeelab. En Siem Nozza, ook over DIT festival. We hebben een aantal onderwerpen bedacht en deze voorgelegd aan onder andere Detlef Le Grand (VR Master) en Jeroen Veldkamp en collega’s (Coffeelab). Mede door hun enthousiaste reacties werd onze waakvlammetje weer opgestookt tot een stevig kampvuur. We gaan gewoon beginnen, zeiden we tegen elkaar. Klein, en met als uitgangspunt: ‘

Als wij het leuk vinden, vinden vast meer mensen het leuk.

Permanent Beta Zuid KickoffKickoff Koffie voor feedback

Hoewel de eerste meetups al vrijwel rond zijn (alleen nog een definitieve datum voor VR master, social media workshop, intervisie en meer) wilden we graag nog wat extra feedback krijgen En tegelijkertijd het concept testen. We waren gewend aan een gevestigde naam van SMC040. Maandelijks een bijeenkomst, op een vast moment, met een vast stramien van presentatie en zeepkist, met standaard een opkomst van 75 man… En nu drie dagen vooraf een aankondiging zonder duidelijk programma.

Afgelopen zaterdag, 14 maart, hielpen Jan van der Spoel, Rene Pare & Serge Hoes ons met waardevolle feedback. Enkele duidelijke punten:

 • Maak het nog breder als ons oorspronkelijke plan om te starten met Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. Pak bijvoorbeeld ook direct Breda mee om zo te vermijden dat men snel denkt dat het – vanwege onze achtergrond – alleen voor Eindhoven is.
 • Geef per bijeenkomst een duidelijk doel aan. Verwachtingsmanagement. Liever 10 mensen die echt voor de inhoud komen, dan 30 die alleen komen luisteren. Met zo’n kleine groep wordt het al snel veel interactiever. Ruimte voor iedereen om te spreken en te luisteren.
 • Zorg voor een korte en krachtige uitleg over Permanent Beta: wellicht een idee om iemand als Aslander ook een uitleg van 1 minuut op video te laten zetten, naast de uitgebreide uitleg.
 • Blauwdruk voor een Permanent Beta Zuid meetup: misschien is een avond om te denken over wat een meetup nu is voor PBZ een goed idee, om daarmee ook inzichtelijk te maken voor iedereen hoe ze zelf wat kunnen organiseren.

We hebben ook onze vragen voorgelegd. Naast de vraag over hoe we de valkuil van het stempel “Die lui uit Eindhoven” moeten vermeiden, werden ook de volgende punten bevestigd:

 • Wissel van locaties. Zorg daarmee voor een wisselend publiek, nieuwe aanwas en voorkom vastroesten in routine.
 • Hou het klein. Kleine bijeenkomsten met diepgang zijn veel waardevoller dan massale meetups.
 • Het is prima om de meetups in horeca te houden: bij zulke kleine bijeenkomsten is niet veel nodig behalve een eigen drankje. Een beamer in geval van nood is zo geregeld.
 • Geen standaard presentaties, maar juist aan de slag. Dus als iemand zijn locatie wil laten zien met een korte presentatie: zorg dat deze ook vragen gaat stellen, liefst tot een workshop komt, om zo zelf ook feedback te krijgen en voor zowel hem als publiek er waarde ontstaat.

In het licht van dat laatste kwam Serge nog met het idee om bij de centrale post op Stratumseind te gaan kijken, de plek waar het uitgaansleven in de gaten wordt gehouden. Het is nu nog een test, met de vraag hoe het succes aan te tonen is. En hop: dat leek ons een goed uitgangspunt voor een PBZ meetup. Niet alleen een blikje in de keuken, maar meteen nadenken over dat meten. Hopelijk lukt het om deze bijeenkomst snel vorm te krijgen!

Dat bracht al snel weer een stroom aan mogelijke onderwerpen op gang:

 • NMG: wat is Nooit Meer Gratis?
 • Een rondleiding bij Van Moll over het bierbrouwen
 • Meetup over het boek De Cirkel van Dave Eggers
 • Meerkat: live streamen op Twitter, hoe werkt dat?
 • Let’s Make A Business: in twee uur proberen een bedrijf op te zetten
 • Technologie & Poëzie
 • Dode Ideeëndag: Wat is er gebeurd met de ooit zo veelbelovende ideeën van veel afstudeerders?
 • Pokens…. Waar zijn die gebleven en waarom? Zijn ibeacons echt anders?
 • Makersfair: Komt weer snel, kunnen we daar ook iets?
 • Spiegelneuronen workshop
 • Appjesdag: Wat gebruik jij allemaal op je telefoon?

Ging er dan niets mis tijdens deze kickoff? Jawel. Het bleek dat er nog iemand op de meetup af was gekomen, maar ons niet kon vinden. Helaas was haar ‘help’ niet direct bij ons terecht gekomen. We moeten dus ook zorgen voor iets van herkenbaarheid. Een klein bordje op tafel is wellicht al genoeg. We hebben immers nu een duidelijk logo.

Enfin, de volgende bijeenkomsten staan al in de steigers, slechts in afwachting van definitieve bevestiging van de data. Hou @PBZuid, Facebook of de Meetup van Permanent Beta in de gaten! Wil jij ook snel iets organiseren in Zuid Nederland, of heb je tips? Laat het weten!

Noud de Greef