Pre Trending Topics 2de try out

Na de wervelende start in Amersfoort was het deze keer de beurt aan de Meet & Workspace Berlage. Voor de tweede keer kwamen we bij elkaar om samen kennis uit te wisselen over nieuwe app’s, handige gadgets of andere gave ontwikkelingen die het leven nog leuker en vooral makkelijker maken.

De hosts van de avond zijn Peter en Martijn. Zij brengen je op een snelle en interactieve manier op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en tools. Om iedere bijeenkomst weer anders te laten zijn zullen we proberen om regelmatig een side-kick uit te nodigen. Deze keer was dit Joost Plattel. Hij is data strategist en houdt zich vooral bezig met trends rond the Quantified Self. Ook verstuurt hij iedere maand een nieuwsbrief The Curious Corner, waarin hij je meeneemt naar de meest gave plekken op het internet.

Hieronder een opsomming van alle gave onderwerpen die Peter en Joost in de tweede editie voorbij hebben laten komen.tricorder-spock

De avond ging van start met de Tricorder. Deze kennen de meeste van jullie waarschijnlijk wel van van Star Trek. Vroeger was dit misschien iets wat alleen in films mogelijke was maar tegenwoordig is deze tool nog maar een klein stapje verwijderd van de werkelijkheid. Een student van Berkley was met deze techniek bezig voor zijn PhD en nadat hij zijn onderzoek had afgerond heeft hij alle informatie op het internet gezet.
Alle informatie voor het maken van een echte Tricorder is pas sinds een paar dagen open source en nu kan dus iedereen ermee aan de slag. Naar aanleiding hiervan is er gelijk een wedstrijd in het leven geroepen, The Tricorder XPRIZE. Op dit moment strijden er meer dan 50 teams met elkaar om dit apparaatje ook in het echt te ontwikkelen, waaronder ook een Nederlands team. De doelstelling is het ontwerpen van een device waarmee je de gezondheid van mensen kunt monitoren en ook diagnoses kunt stellen. Er is nog geen winnaar opgestaan maar als dit gebeurt dan zal het zorgen voor een enorme innovatie in de gezondheidszorg.

Wil je niet wachten op de ultieme Tricorder maar heb je wel behoefte aan wat techniek om je fysieke gesteldheid te verbeteren? Dan is de Lumoback misschien wat voor jou. Met de LUMOback leg je de focus op je lichaamshouding. Het is een riem die je om je middel doet en hiermee wordt informatie over jouw houding doorgegeven aan je smartphone. Je krijgt feedback doormiddel van een vibratie als je verkeerd opstaat, zit, loopt of tilt. De app houdt een overzicht bij van iedere dag en daarmee krijg je de mogelijkheid om doelen te stellen waardoor je jouw houding kunt verbeteren. Is dit een voorloper van het ontwikkelen van de bionische mens? En dit apparaat zou zomaar eens de wereld van de fysiotherapeuten op zijn kop kunnen gaan zetten…

Het volgende item is The Free Universal Construction Kit. Dit is een set van onderdeeltjes waarmee je verschillende soorten bouwspeelgoed aan elkaar kunt koppelen, bijvoorbeeld LEGO aan Knex. Een 3D printcreatie van F.A.T. Lab, een beweging die op een hele toffe manier inspeelt op de open source trend. De F.A.T. movement bestaat uit kunstenaars, techneuten, wetenschappers, juristen, ingenieurs en muziekanten die experimenteren met bijzonder projecten waarin zij kunst en techniek aan elkaar koppelen. Hiermee zoeken ze de grenzen op van de bestaande patenten en copyrihgts. Ben je benieuwd naar de rest van hun werk? Tot het einde van januari is de F.A.T. GOLD Europe tentoonstelling te bewonderen in Eindhoven.


 
Vervolgens gaan we door naar een lab met een culinair tintje. Twee Fransmannen begonnen met het schrijven van een boek waarin zij wetenschap en biologie verbonden met techniek en kunst. Hieruit is uiteindelijk The Lab Store geboren. Een winkel en een espressobar waar je een bijzondere ervaring van smaak en teckniek kunt beleven. Een voorbeeld hiervan is de Aeroshot. Koffie, chocolade of energiedrank via een inhaler.

Als je opzoek bent naar cooltools die het leven een stuk leuker en makkelijker dan voel jij je op deze website van Kevin Kelly vast als een kind in een snoepwinkel. Wat deze website extra tof maakt is dat de gebruikers vrij zijn om hun ongezouten mening over de tools te geven en betere ideeën voor te stellen. Hierdoor worden de echte cooltools gescheiden van de toch niet zo coole tools. Naast de website heeft hij zijn verzameling toepassingen ook gebundeld in een super dikke catalogus die je op ieder bladzijde blijft fascineren.

De gadget voor de mensen die veel gebruik maken van online media is de Chromecast. Deze mediaspeler streamt video’s, muziek en webpagina’s vanaf je smartphone, tablet of laptop door Chromecastgebruik te maken van WIFI. Deze hdmi-dongel kan vervolgens worden aangesloten op je TV of beamer en tovert je normale tv om in een exemplaar die dicht in de buurt komt van de smart TV. Helaas is deze handige gadget nog niet in Nederland te koop maar dat zal niet lang meer duren. Mocht je niet over voldoende geduld beschikken dan is hij online te bestellen.

Een applicatie die inspeelt op de trend van the internet of things is de WeMo van Belkin. Hiermee kun je allerlei huishoudelijke apparaten verbinden met het internet zodat je deze op afstand kunt bedienen. Daarbij kun je deze toepassingen ook nog eens koppelen aan If This Than That (IFTTT) en dit geeft oneindige mogelijkheden tot het automatiseren van een heleboel dagelijkse processen. Super handig! Zo kun je bijvoorbeeld je iOS locatie of Foursquare koppelen aan de WeMo light switch zodat het licht aan gaat zodra je de voordeur open doet.

Wil je er zeker van zijn dat al je levensgebeurtenissen worden vastgelegd zonder dat je de hele dag rond hoeft te lopen met een camera? Misschien is de Narrative dan de oplossing. Deze mini fotocamera met bijbehorende app bevestig je eenvoudig aan je t-shirt en op die manier legt hij de hele dag vast wat je waar hebt gedaan en met wie. De ethische discussie die je over deze gadget kunt voeren laten we hier maar even achterwegen…

Heb je niet zoveel met cijfertjes en begint het je al te duizelen als een getal meer dan drie cijfers heeft? Dan is de Chrome app Dictionary of Numbers iets voor jou. Deze app vertaalt getallen die je tegenkomt op het internet in menselijke en begrijpelijke termen, of het nu gaat om geld, maten of afstanden. Want ‘1.200 euro’ zegt je misschien niet zoveel maar ‘3 play stations’ wellicht wel.

Als je op zoek bent naar de laatste hacker nieuwtjes dan is the Chaos Communication Congress (3OC3) the place to be. Tijdens de laatste editie werd er onder meer een interessant nieuwtje gepresenteerd over de sd kaart. Slimme onderzoekers hebben namelijk een manier gevonden om deze kaartjes te hacken.

Bacteriën worden vaak gezien als iets wat vies en besmettelijk is maar we hebben deze micro-organismen ook zeker nodig. Ben jij benieuwd welke bacteriën er in jou drink water zitten? Dan kun je dit nu zelf onderzoeken met de DIY incubator. Je kunt er trouwens ook zelf yoghurt mee maken!Emotie atlas

Wat ook te maken heeft met bacteriën is de uBiome. Een DIY test waarmee je kunt laten onderzoeken hoe jou eigen macrobioom eruit ziet en deze ook kunt vergelijken met andere mensen. Hiermee kun je heel veel te weten komen over je eigen lichaam en gezondheid bijvoorbeeld als het gaat om darm- of huidaandoeningen.

Emoties vinden niet alleen maar tussen je oren plaats maar hebben ook effecten binnen het lichaam. En die effecten blijken niet af te hangen van je taal of culturele achtergrond. Dit hebben Finse wetenschappers onderzocht en heel mooi in kaart gebracht in een lichaams-heathmap.

Vervolgens kwam er een gadget voorbij uit de categorie ‘gaaf! Maar wat heb je er eigenlijk aan’. De Griffins PowerMate Knob, een controller die je op allerlei applicaties kunt aansluiten maar die er vooral gewoon heel cool uitziet.

De must read van de avond is het Boek Delivering Happiness van Tony Hsieh. Voor als je wilt weten waar klantenservice echt over gaat.

Een iets kleinere gadget maar zeker niet minder sterk is Sugru. Dit is een soort klei om dingen te repareren of beter te maken. In het filmpje hieronder kun je zien hoe het werkt. En voor de echte doe-het-zelvers is er Oogoo, dit is de home-made Sugru.
Het zijn onder anderen deze goedjes die ervoor zorgen dat we de switch kunnen maken van ‘maker movement’ naar ‘fixer movement’, en dat draagt weer bij aan het tegengaan van de wegwerpmaatschappij.

De Strijkkralenwaar je vroeger als kind uren mee zat te pielen om de mooiste figuren te maken zijn ook erg handig voor het herkenbaar maken van allerlei kabeltjes zoals de opladers van je devices. Gewoon een kraal insnijden met een stanleymesje, schuif hem om het kabeltje en klaar ben je!

Het doel van Pre Trending Topics is om op een snelle en interactieve manier kennis met elkaar te delen op het gebied van technologische ontwikkelingen en te ontdekken hoe deze een rol kunnen spelen bij het oplossen van maatschappelijke problemen. De deelnemers kunnen ook zelf gadgets of ontwikkelingen presenteren. Het uitgangspunt is om in 3 minuten te vertellen wat het is en op welke manier het je dagelijks leven kan veranderen.

Het zeepkist moment van deze week kwam van Henrik Stiepel. Hyundai heeft bekend gemaakt dat zij de nieuwe modellen standaard zullen gaan uitrusten met Google Glass integratie. Maar of dit ten goede komt van de veiligheid is nog maar de vraag…

Dit waren alle onderwerpen van deze editie. Heb je voor de volgende sessie een ontwikkeling of tool waar je graag wat over wilt vertellen? Mail deze input dan naar info@permanentbeta.nl De Pre Trending Topics Meetup wordt maandelijks georganiseerd. De volgende sessie is op 4 februari in Amersfoort. Inschrijven kan via de Permanent Beta Meetup.