Dit is alweer de vierde editie van Pre Trending Topics. Mocht je de vorige editie gemist hebben dan kun je hier de blog van Pre Trending Topics 3 terug lezen.
Martijn Aslander is de host voor deze vanavond en legt uit wat de initiatiefnemers van Permanent Beta beoogen te bereiken

stand up filosofiemet dit project. Martijn verwoord dit mooi als de standup filosofie van de technologie.

Vervolgens werden de belangstellenden weer in sneltreinvaart geconfronteerd met nieuwe trends en ontwikkelingen. De eerste is F.lux. Computerschermen zijn ontworpen om te bekijken tijdens daglicht. Op andere momenten geven ze te veel licht. F.lux lost dit: het zorgt voor aan aanpasing van licht van je beeldscherm op basis van het moment van de dag. Als het daglicht minder wordt dan neemt je beeldschermverlichting af en dat neemt toe zodra er weer daglicht is. F.lux is er voor Windows,Mac, Linux , en iPhone/iPad.

Daarnaast hebben de bezoekers geleerd dat je een autoruit gemakkelijker destructief behandelt met een scherf porselein van bougie dan met een grote rubber hamer. Niet dat we deze kennis morgen toe zullen passen, maar als je het stukje porselein en de grote rubber hamer naast elkaar ziet en men zou vooraf vragen waarmee je de autoruit zou kunnen slopen dan zijn er maar weinig die voor het stukje porselein waren gegaan.

Boeken

Down and Out in het Magic Kingdom is een roman met een specifiek gerichte blik op de overvloed. Het is een briljante extrapolatie van de huidige informatie-cultuur, geschreven door Cory Doctorow.

Jeremy Rifkin beschrijft in zijn boek the Age of Access dat het komende tijdperk radicaal verschilt van alle voorgaande. In het boek geeft Jeremy Rifkin in een opsomming aan hoe het internet ons leven echt verandert. Toegang is wezenlijk onderdeel van de nieuwe economie.

In het boek the Whuffie Factor wordt aangehaald dat er bij de sociale media een andere munteenheid geldt. Mensen sluiten zich aan bij sociale netwerken om contact te zoeken en relaties op te bouwen. Relaties en contacten leiden op den duur tot vertrouwen en dat is cruciaal voor kapitaalverwerving. Maar het kapitaal waar Tara Hunt het in haar boek over heeft is niet van het financiële soort. Het is sociaal kapitaal, ofwel whuffie. En een sociaal kapitalist is iemand die een gemeenschap opbouwt en in stand houdt, waardoor zijn whuffie toeneemt. Zodra de whuffie ‘op de bank’ staat, begint er financieel kapitaal uit het sociaal kapitaal te stromen. Vroeger was het omgekeerd, aldus Tara Hunt.

Het boek The Circle van Dave Eggers gaat over ‘s werelds krachtigste internet bedrijf dat persoonlijke e-mails van gebruikers, sociale media , bankzaken en dergelijke koppelt, wat resulteert in een online identiteit.  De cultuur van het bedrijf is heel erg gericht op centralisatie,dus macht.

The starfish and the spider is een boek van Ori Brafman en Rod A. Beckstrom en gaat over decentralisatie als organisatiemodel. Het is een boek wat het standpunt uit het boek The Circle tegenspreekt, deze gaat namelijk uit van centralisatie.

Luister en kijk hier naar Gerd Leonard over de toekomst van social media.

The Future of Social Media with Gerd Leonhard from PICNIC on FORA.tv

In het boek ‘Werken aan de Weconomy’ schrijft Jan Jonker dat veel lastige vraagstukken niet meer zijn op te lossen vanuit het ‘oude denken’. Organisatievormen die alleen nog lineair produceren, zijn niet houdbaar. Daarvoor in de plaats komen circulaire vormen: organisatievormen meer gericht op een menselijke maat, op samen waarde creëren en gemeenschappelijkheid.

Martijn houdt niet zo van dubbel werk en zich druk maken, daarom schreef hij misschien ook wel het boekje Easycratie.

Deeleconomie

De vraag die Kevin Kelly zichzelf stelt is, hoe ver gaan wij met delen en wanneer stoppen we met delen. Kevin gelooft dat er geen einde komt aan het kunnen volgen van elkaar. Vanuit die optiek is het moeilijk om te geloven dat er een grens zit aan het delen in deze wereld waarin we als individu gevolgd en getraceerd worden. Maar om dat klakkeloos te accepteren is ook moeilijk voor te stellen.

ParkFlyRent biedt gratis parkeren aan bij Schiphol. Ze kunnen deze service gratis aanbieden door de auto’s tijdens de vakantie als huurauto aan te bieden. Dit doen ze volledig verzekerd zodat de vakantiegangers geen enkel risico lopen. Daarnaast delen de vakantiegangers mee in de winst.

Via Peerby.com leen je spullen van mensen in je buurt. Dat is relatief voordelig, goed voor de contacten met buren en goed voor het milieu.

Floow2.com is een deelmarktplaats voor bedrijfsmaterieel en diensten. Deze marktplaats is speciaal voor bedrijven. 

In Amsterdam is een bedrijf gestart genaamd Car2go. Er staan 300 auto’s tot je beschikking, dus ze staan ‘overal’ voor je klaar. Je kunt de auto zo lang gebruiken als je wilt, de enige beperking is de accucapaciteit. Car2go heeft geen vaste huurlocaties. Mercedes zit achter deze ontwikkeling.

In haar verhaal “The case for collaborative consumption” voor TEDx Sydney zegt Rachel Botsman we “gemaakt zijn om te delen”. Zij laat zien hoe websites als Zipcar en Swaptree het menselijk gedrag verandert.

Justin Marseille trendwatcher heeft in haar timeline op 15/11-2011 aangegeven dat de huidige economie een gepasseerd station is.

De visie van Pauline Voortman is: Vertrouwen is als schone lucht, we kunnen niet zonder. Leven en werken vanuit vertrouwen geeft voldoening en zorgt ervoor dat we beter presteren. Werken aan vertrouwen loont. Haar boek heet “Vertrouwen Werkt”  

Quantified Self

Scanadu scout is een scanner vol met sensoren ontworpen voor je gezondheid en stuurt de gegevens draadloos naar je smartphone. Er werd aangehaald dat er volgens Joost Plattel nu ook open source mogelijkheden zijn om de scout na te bouwen met wellicht (iets) minder functionaliteiten. Bij dit onderwerp werd gediscussieerd over de opslag van data.

Steeds meer mensen binnen Permanent Beta doen mee aan het 20.36 experiment. Oorspronkelijk is dit experiment gestart door Buster Benson. Het idee is dat je iedere dag op hetzelfde tijdstip een foto maakt en dit voor de rest van je leven. Het doel van dit experiment is nogal onduidelijk maar je verzamelt in ieder geval allerlei geografische en statistische data waar je later misschien wat van kan leren. Een ander grappig effect is dat veranderingen in leefstijl heel duidelijk zijn terug zien in de soort foto’s die je maakt. Bijvoorbeeld bij een ingrijpende gebeurtenis als het krijgen van kinderen. Hieronder de 20.36 foto van Martijn op de avond van Pre Trending Topics.

20.36

Over de opslag van data ligt Foursquare oprichter, Naveen Selvadurai, niet wakker. Hij heeft geleerd dat mensen op verrassende manieren gebruik maken van de openbare gegevens. Nu stelt hij zijn meest persoonlijke gegevens publiekelijk beschikbaar via een persoonlijke API. Naveen ziet zijn API niet als opmaat voor een bedrijf dat je medische gegevens bundelt en analyseert. Het project is bedoeld om de discussie hierover op gang te brengen. Lees hier nog een artikel hierover.

Niet zelden duikt het gerucht op dat Apple werkt aan zijn eigen gezondheid gerichte project dat is gebaseerd op het bijhouden van persoonlijke gezondheidsgegevens. Het opslaan van details over persoonlijke gezondheid statistieken, zoals hartslag en bloeddruk kan worden opgenomen in de volgende grote release van iOS (vermoedelijk genaamd iOS 8), en zijn een integraal onderdeel in wearables project van Apple, aldus de geruchten die Apple consequent weerspreekt. Feit is wel dat farmaceuten bijzonder weinig data verzamelen en dat Apple al snel beschikt over meer data. en

Slimmer werken

Wil je tijdens je focus toch af en toe een kattenbelletje voor belangrijke taken die je echt niet mag vergeten? Gebruik dan de Due reminder app. Hierdoor vergeet je nooit meer je moeder te bellen, genoeg water te drinken of je medicijnen op tijd te nemen.

Heb je het te druk om veel te kunnen lezen, dan heeft de Boston gevestigde startup Spritz Inc een oplossing want als het aan dat bedrijf ligt worden wij allemaal ‘speed-readers’. Met de door hen ontwikkelde technologie Spritz flitsen woorden achter elkaar op hetzelfde punt van een scherm voorbij. Volgens Spritz Inc kun je op die manier je leessnelheid verdubbelen.

Siri is een virtuele assistent in iOS 4s en hoger, die met je stem bediend wordt. Siri is aanwezig op de iPhone 4S en latere iPhones. De spraakassistent helpt je bij het uitvoeren van eenvoudige taken, zoals weerbericht opvragen, plannen van afspraken en muziek en apps starten. Het bijzondere van Siri is dat je vragen in natuurlijke taal kunt stellen. Siri begrijpt ook algemene kennisvragen. Er is helaas nog steeds Siri in het Nederlands.

Vrijwel iedereen kent Evernote, Springpad is een concurrent. In Springpad maak je persoonlijke notebooks die je helpen tijd te besparen, het organiseren en het realiseren van je projecten, ideeën en to-do’s.

Airserver is een netwerkprotocol waarmee de iPhone, iPod touch, iPad, Apple TV en Mac muziek en video van het ene apparaat naar een ander apparaat kunnen streamen. Handig als je tijdens een presentatie iets van je iPhone op het scherm wilt laten verschijnen.

Drafts is een handige app die je onder andere kunt gebruiken voor het maken van lijstjes in Evernote en andere dataverzamelapplicaties

Braintoss is een app voor iPhone waarmee je snel gesproken tekst, een foto of getypte tekst kunt vastleggen om te onthouden. Braintoss verstuurt je bericht naar een vooraf ingesteld e-mailadres. Hiermee verrijk je aantekeningen, zet je wat je inspreekt, hoort of ziet zo goed mogelijk om in tekst die je kunt kopiëren en plakken. De oorspronkelijk gesproken tekst of genomen foto komt als bijlage mee.

Communicatieproblemen met teams kunnen worden ondervangen met Slack. Slack brengt alle communicatie samen op één plek. Het is real-time, met archief en zoekmogelijkheden. Is dit de vervanger van e-mail? Slack is cross channel en minder gesloten als yammer. Je kunt kanalen aanmaken voor diverse teams.

Techniek

Aan 3D Printen met plastic, dus met PLA Plastic (Polylactic Acid) of ABS Plastic (Acrylonitrile Butadiene Styrene) raken we gewend, maar 3D Printen met vloeibaar ijzer is een volgende fase in het proces. Er is een 3D-printer ontwikkeld die modellen print in de lucht (zonder gebruikmaking van een mal), met behulp van gesmolten staal, roestvrij staal, aluminium, brons of koper. Het ziet er zeker net zo cool uit als het klinkt.

3d hubs.com is een soort printshop voor 3d printen. Je kunt jouw printer aanmelden en/of een jouw 3D printmodel indienen waarna deze wordt gekoppeld aan een 3D-printen in jouw buurt.

In het boek What Technology Wants introduceert Kevin Kelly een andere visie op technologie. Het suggereert dat de technologie als geheel niet alleen een wirwar van draden en componenten is, maar een levend evoluerend organisme dat zijn eigen onbewuste behoeften en neigingen heeft. Deze nieuwe theorie van de technologie biedt drie praktijklessen: Door te luisteren naar wat technologie wil kunnen we onszelf en onze kinderen beter voorbereiden op de onvermijdelijke technologische ontwikkelingen die gaan komen. Met de vaststelling van de beginselen van pro-actie en betrokkenheid, kunnen we technologieën sturen en stroomlijnen onze lange termijn eisen van dit bijna-levende systeem.

Voor degene die in de gaten willen houden of ze wel voldoende bewegen op een dag, is er de Moves app. Deze houdt bij waar je bent en hoeveel je rent, wandelt of fietst. Het nadeel is alleen dat deze app de batterij van je telefoon in een razend tempo leegtrekt. Apple heeft gelukkig de eerste stap genomen om dit te verhelpen. In de iPhone 5s zit namelijk een M7 Motion Sensing Coprocessor. Deze sensor legt alle bewegingsdata op een energiezuinige manier vast. Het voordeel hiervan is dat je dus langer met je batterij vooruit kunt. Maar zal dit de enige reden zijn waarom Apple deze sensor heeft geïnstalleerd? Of hebben zij hierbij al vooruit gedacht met het oog op de razend snelle ontwikkelingen rond de Quantified Self trend?

Joost Plattel heeft een programma geschreven om de registraties uit Moves over te zetten naar kilometer registratie.  Je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief “From the Curious Corner of the Internet” van Joost Plattel.

De Pebble smartwatch hoeft je niet meer iedere keer op je telefoon te kijken of je nog oproepen gemist hebt of appjes hebt ontvangen. Jouw belangrijkste apps zijn gewoon van je pols af te lezen. Dit horloge is een mooi voorbeeld van de Internet of Things.

Motorola legde onlangs een een bom onder de mobiele industrie met de aankondiging van het Project Ara, het modulair gebaseerde smartphone concept van het bedrijf.

Een smartphone waarbij de woorden verantwoordelijk, eerlijk, arbeidsomstandigheden en milieu hoog in het vaandel staan is de Fairphone.

De CarPlay van Apple is een ontwikkeling in de auto-industrie en is in de auto te bedienen via een aanrakingsgevoelig scherm dat in de wagen gebouwd zit en dat tevens op stemcommando’s reageert. Zo kun je navigeren via Maps of muziek afspelen via de apps van Spotify en iHeartRadio.

Dit waren alle onderwerpen van deze editie. Heb je voor de volgende sessie een ontwikkeling, tool of toffe app waar je graag wat over wilt vertellen? Mail deze input dan naar info@permanentbeta.nl. De Pre Trending Topics Meetup wordt maandelijks georganiseerd. De volgende sessie is tijdens de Week van de Ondernemer in het Beatrix Theater in Utrecht. Er komen binnenkort meer details vrij over het totale programma van die week dus hou de Permanent Beta Meetup groep in de gaten!

En wil je alle andere ontwikkelingen binnen Permanent Beta ook blijven volgen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!