Blog Meetup Pre Trending Topics, door: Peter Joosten

Welkom in een wereld waarin je alles kan meten. Lezers van dit blog weten dat ik regelmatig schrijf over nieuwe technologie, quantified self, self tracking, apps en gadgets.  Op donderdag 19 maart organiseerde Permanent Beta de ‘Pre-trending topics’ in de Nieuwe Stad in Amersfoort. Hier een kort verslag van de avond.

Wat is Permanent Beta?

Ik ga al regelmatig naar meetups van Permanent Beta. Ze organiseren leuke evenementen waar het gaat om het delen van kennis rondom technologie, wetenschap en kunst. Als je daarin bent geïnteresseerd, dan raad ik je zeker aan om een keer naar zo’n event te gaan. Niet alleen voor de inhoud, maar ook voor interessante mensen.

Een soort Runkeeper 2.0
Na de meetup van woensdag sprak ik met Marcel. Hij en ik delen dezelfde passie: hardlopen. Waar ik experimenteer met apps(zoals Runkeeper, Strava en Fitbit) en de combinatie met crossfit, is hij met startups bezig om met big data mensen te helpen met hardlopen. Een soort Runkeeper 2.0, zeg maar.

Train je focus. Ehm, stimuleer je focus

Tijdens deze meetup vertelde Maarten den Braber zijn nieuwste inzichten. Eerder interviewde ik Maarten, een quantified self expert, voor de blog over quantified self in 2015. De focus van zijn ontdekkingen lag dan ook op ‘self tracking’ en de gezondheidszorg. Een samenvatting? De technologie ontwikkelt zich zo razendsnel dat alles meetbaar is of binnenkort te meten is. Zo spraken we over de Melon, een hoofdband waarmee jij je focus kan trainen.

Stimuleer je prefrontale cortex voor meer focus
“Heel leuk natuurlijk dat meten van je hersengolven, maar kan het ook andersom?” vroeg ik hem. Dat blijkt ook al te kunnen, bij gamers is de Foc.us in trek, een hoofdband die je prefrontale cortex stimuleert. Kortom, nog meer focus en nog sneller tegenstanders neerknallen in Call of Duty…

IMG_1416-667x500

Disney, tassen, een 2e scherm en meer

De onderwerpen vliegen alle kanten op. We waren met ongeveer 15 mensen. Het gaat niet alleen om nieuwe tools, apps en gadgets. Het gaat ook over tassenapps voor in je auto, sneller boeken lezen, Disney (foto boven) en een tweede scherm maken van je iPad. Kim zei het al: “Het is niet te doen om in je blog alles te beschrijven”. Dat doe ik dan ook niet. Check hier de OneTab met alle links. Waarschuwing: voordat je het weet ben je een paar uur verder…

Knutselaars, gamers en het leger

Terug naar de stimulatie van je prefrontale cortex. De meest interessante ontwikkelingen komen van knutselaars, van mensen die zelf klooien om hun eigen focus te stimuleren. Dat vind ook interessant aan zo’n avond. Het inzicht dat innovatie tegenwoordig steeds meer komt van mensen die buiten de gebaande paden treden. Mijn tip daarom: let goed op waar alle weirdo’s mee bezig zijn. Voordat je het weet, gebruik je het zelf ook.

Let goed op waar weirdo’s nu mee bezig zijn
Van die ‘DIY’ knutselaars tot gamers en het leger. Want volgens Maarten is het leger ook bezig om te kijken hoe ze technologie kunnen gebruiken om de focus van de militairen te bevorderen.

Wat vindt jij van deze technologische ontwikkelingen? Laat het me weten in de comments!