Door: Kevin Weijers

“Dus dat betekent dat ik het gewoon moet doen!?” Zegt de man op de tweede rij, nadat hij netjes zijn hand heeft opgestoken voor hij de vraag stelde. Een seconde val ik stil. Ik hoor de rest van de zaal denken — ‘Ja’. Bevestigend knik ik: “Euh, ja. Dat is wel het hele punt van mijn verhaal…”

Om een of andere magische reden verzinnen we altijd 1000 redenen om iets niet te doen. De timing is niet goed. Het budget te krap. Je bent verkouden. Het is al zo druk. Het is best spannend. En stel dat het mis gaat?!

Maar wat gebeurt er als het succes niet wordt bepaald door de uitkomst?

Wat als leren het doel is? En nieuwsgierig zijn naar de ervaring de belangrijkste motivatie?

Hoe groot of klein ook, een idee is slechts een gedachte. Wil je weten of het werkt, kun je maar één ding doen: experimenteren.

Toen ik —geïnspireerd door Mark van der Heijden— vier maanden geleden besloot de wereld rond te reizen en 80 experimenten te gaan doen, wist ik oprecht niet wat me te wachten stond.

Mijn aannames: Door een aantal dagen van mijn werk/hulp te ruilen voor eten en onderdak, krijg ik vast mensen enthousiast me uit te nodigen bij hun bedrijf of project. Op die manier leer ik ongetwijfeld leuke mensen kennen. Zo ervaar ik de wereld waarschijnlijk op een andere manier dan dat ik tussen de toeristen de must-dos op TripAdvisor aftik — waar overigens niet mis mee is.

Ik kreeg veel vragen.

Hoe ga je dan aan die bedrijven komen?

Hoe lang ga je hier over doen?

Mag ik mee om je tas te dragen?

Maar wat als je de 80 niet haalt?

Wat wordt je route?

Wat als je ergens verliefd wordt?

En waar slaap je dan?

Op bijna alle vragen die me vooraf werden gesteld, was mijn antwoord: “Ik weet het nog niet.”

Via Vietnam, Cambodja, Indonesië, Singapore en Maleisië, ben ik nu in Zuid-Afrika beland. Op sommige vragen heb ik een antwoord. Op de meeste niet. Op de meeste vragen is namelijk niet één antwoord. Elke keer dat ik iets denk te weten, blijkt het de volgende keer compleet anders te zijn. Wat soms frustrerend is, maar stiekem ook heel leuk.

Kortom, je ontkomt er niet aan ergens te beginnen en te zien wat er gebeurt.

Dus als je een idee hebt, stel je eens voor wat veranderd,

  • als het succes niet wordt bepaald door de uitkomst?
  • als leren het doel is?
  • als nieuwsgierig zijn naar de ervaring de belangrijkste motivatie is?

Want doen (of experimenteren) is nog altijd de beste manier van denken.

Veel plezier,

Kevin