De eerste Pre Trending Topics Meetup

Maandagavond 4 december was de avond van de Pre Trending Topics Try Out. Het doel van de bijeenkomst is om onderwerpen te vangen voordat ze trending worden. Spannend! Want wie weet wat er allemaal voorbij gaat komen? Nieuwe app’s, handige gadgets of andere gave ontwikkelingen die het leven nog leuker en vooral makkelijker maken. We zullen het zien…

Door Peter Ros en Martijn Aslander werd er samen met zo’n 20 deelnemers op de trends vooruitgeblikt en er kwamen een paar hele toffe dingen voorbij. Veel van de onderwerpen zijn te herleiden naar de ontwikkeling van de doe-het-zelf maatschappij die op dit moment hevig in opkomst is. Een aantal voorbeelden:

Bio hacking
Je hoort de laatste tijd steeds meer over biohacking maar wat is het nu eigenlijk? Bij biohacking nemen mensen zelf het initiatief in biologisch onderzoek. Het wordt ook wel het technologisch modificeren van de natuur genoemd. Hiermee worden allerlei slimme toepassingen bedacht waar de gezondheid van mensen mee kan worden beïnvloed, ook buiten de reguliere instanties om.
Een voorbeeld van deze ontwikkeling is te zien in het BioCurious in Sillicon Valley. Voor ongeveer 300 dollar kunnen mensen toegang krijgen tot een lab met daarin al het apparatuur wat nodig is om proefjes en onderzoek uit te voeren. Dit geeft mensen de kans om zelf veel meer uit te vinden zonder dat ze afhankelijk zijn van de gevestigde instanties. Dit geeft ons letterlijk en figuurlijk de mogelijkheid om meer uit onszelf te halen.
Een groot visionair die zich bezig houdt met deze ontwikkeling is Kevin Kelly. Volgens hem is technologie alles wat de mens gemaakt heeft. Hij ziet de ontwikkeling van de technologie als een verlenging van de evolutie van de mens. Hij schrijft hierover in zijn boek De wil van de technologie.

Sugru
Een iets kleinere gadget maar zeker niet minder sterk is Sugru. Dit is een soort klei om dingen te repareren of beter te maken. In het filmpje hieronder kun je zien hoe het werkt. En voor de echte doe-het-zelvers is er Oogoo, dit is de home-made Sugru.
Het zijn onder anderen deze goedjes die ervoor zorgen dat we de switch kunnen maken van ‘maker movement’ naar ‘fixer movement’, en dat draagt weer bij aan het tegengaan van de wegwerpmaatschappij.

Omdat we steeds meer zelf kunnen maken, gaan we ook steeds meer dingen personaliseren. Ook daar kwamen een paar gave voorbeelden van voorbij.

Uncover
Victor van Doorn was nieuwsgierig of het Apple logo op de MacBook werd opgelicht door slechts een klein lampje of door het gehele backlight. En zo ontstond Uncover. Hiermee ontwerp je zelf jouw unieke cover voor je MacBook. Het kost wat maar dan heb je ook wat! Het effect is heel gaaf, kijk zelf maar!

Strijkkralen
De strijkkralen waar je vroeger als kind uren mee zat te pielen om de mooiste figuren te maken zijn ook erg handig voor het herkenbaar maken van allerlei kabeltjes zoals de opladers van je devices. Gewoon een kraal insnijden met een stanleymesje, schuif hem om het kabeltje en klaar ben je!

In het verlengde van de doe-het-zelf maatschappij liggen de ontwikkelingen rond Quantified Self. Heel veel aspecten van het dagelijks leven van mensen zijn tegenwoordig meetbaar. Door deze gegevens te verwerken kun je invloed uitoefenen op je gemoedstoestand, geestelijke en lichamelijke prestaties. In de Pre Trending Topics Meetup werden er een paar interessante tools aangehaald:

LUMOback
Met de LUMOback leg je de focus op je lichaamshouding. Het is een riem die je om je middel doet en hiermee wordt informatie over jouw houding doorgegeven aan je smartphone. Je krijgt feedback doormiddel van een vibratie als je verkeerd opstaat, zit, loopt of tilt. De app houdt een overzicht bij van iedere dag en daarmee krijg je de mogelijkheid om doelen te stellen waardoor je jouw houding kunt verbeteren. Is dit een voorloper van het ontwikkelen van de bionische mens? En dit apparaat zou zomaar eens de wereld van de fysiotherapeuten op zijn kop kunnen gaan zetten…

M7 Motion Sensing Coprocessor & de inpact op de iPhone
De nieuwste iPhone 5s heeft een feature die bij de release bijna onbelicht is gebleven. De oudere type iPhones hebben één processor waar alles op draait. In de iPhone 5s zit echter een M7 Motion Sensing Coprocessor. Deze sensor legt alle bewegingsdata op een energiezuinige manier vast. Het voordeel hiervan is dat je dus langer met je batterij vooruit kunt. Maar zal dit de enige reden zijn waarom Apple deze sensor heeft geïnstalleerd? Of hebben zij hierbij al vooruit gedacht met het oog op de razend snelle ontwikkelingen rond de Quantified Self trend?

THE xNT implantable NFC chipchip
Martijn Aslander zal in februari een xNT implantable NFC chip onder zijn huid laten plaatsen. Wat hij er precies mee kan gaan doen is nog niet helemaal duidelijk maar dit blijven we natuurlijk volgen!

Wil je meer weten over Quantified Self? Hou dan de agenda van Permanent Beta in de gaten want er worden geregeld bijeenkomsten georganiseerd. Ook in Amsterdam en Groningen vinden er regelmatig Meetups plaats. En op 10 en 11 april is er een Quantified Self Europe conferentie in Amsterdam.

Tot slot kwamen er een aantal tools voorbij waar MacGyver en James Bond nog een puntje aan kunnen zuigen. Deze gadgets maken het leven een stuk makkelijker. Hier een aantal Cooltools onder elkaar:

– Nooit meer last van USB sticks die kwijt raken, in de wasmachine terecht komen of op een andere manier stuk gaan met The Unbreakable USB.The-Unbreakable-USB

Grid it is erg handig voor het meenemen van snoertjes en andere kleine voorwerpen die snel door de war raken. Maar ook een simpele wc-rol kan uitkomst bieden.

De Reisenthel opvouwbare tas. Deze tas is niet alleen handig maar ook nog eens goed voor het milieu. Je kunt hem heel klein opvouwen en hij is gemaakt van super sterk materiaal. Nooit meer gedoe met plastic tassen.  Een vergelijkbaar voorbeeld van een rugzakmodel vind je bij het merk Sea to Summit.

–  Een punaise, paperclip, mini-schroevendraaier, nagelknipper, mini-vergrootglas, pincet. Je weet nooit wanneer het van pas komt maar het is altijd handig om bij je te hebben. Zoek je nog iets waarin je dit alles bij elkaar kunt houden. Dit soort hoesjes en deze opbergkoker helpen je hierbij.

True keytool. Een veelzijdige tool die je zo over een sleutel heen klapt. Het zorgt dus niet voor nog meer ballast aan je sleutelbos maar je bent wel altijd verzekerd van een flesTrue Key Toolopener, brilschroevendraaier, medium schroevendraaier, grote schroevendraaier, nagelvijl, draadknipper en een pincet.

De Waka Waka. Een mini zonnepaneel met een USB uitgang zodat je hem bijvoorbeeld kunt gebruiken om je telefoon op te laden. Daarnaast is het een handig lampje met verschillende standen waaronder een SOS stand voor als je in nood zit. Een extra voordeel, met de aankoop steun je een goed doel dus je maakt ook de wereld nog een beetje mooier.

Aqua notes. Je beste ideeën ontstaan onder de douche. Zorg dat deze ideeën niet verloren gaan en leg ze gelijk vast terwijl je aan het douchen bent!

– Apart van elkaar opgenomen geluid en beeld kun je synchroniseren met Final cut pro. Voor een optimaal resultaat kun je voor het geluid gebruik maken van een memorecorder met speciale microfoon. De H1 zoom is hier een goed voorbeeld van maar het kan ook gewoon met een geluidsopname van je Iphone.

Er zijn al aardig wat super toffe ontwikkelingen voorbij gekomen maar als allerlaatste wil ik jullie ook dit pareltje niet onthouden: Mud jeans. Zij produceren duurzame kleding op basis van biologische grondstoffen. Onder dit label hebben zij ook het Lease a Jeans concept gelanceerd. Je koopt geen broek maar je leent hem. Wanneer je de broek zat bent ruil je hem gewoon om voor een ander model.  Hiermee wordt het gebruiken van een product belangrijker dan het daadwerkelijk bezitten. Dit is toch een prachtig voorbeeld van de deeleconomie?

Dit was een korte samenvatting van de eerste Pre Trending Topics Meetup binnen het Permanent Beta Platform. Alles kwam deze avond voorbij. Van kleine tot grote ontwikkelingen en van high tech tot low tech. De bezoekers zijn overladen met nieuwe ontwikkelingen en handige gadgets.

De Pre Trending Topics Meetup zal vanaf nu maandelijks worden herhaald. Op 7 januari is de volgende editie. Het doel is om op een snelle en interactieve manier kennis met elkaar te delen op het gebied van technologische ontwikkelingen en te ontdekken hoe deze een rol kunnen spelen bij het oplossen van maatschappelijke problemen. Verder worden er natuurlijk ook heel veel life hacking tips gegeven die je niet wilt missen.
De deelnemers kunnen ook zelf gadgets of ontwikkelingen presenteren. Het uitgangspunt is om in 3 minuten te vertellen wat het is en op welke manier het je dagelijks leven kan veranderen. Verder is er voldoende tijd om met elkaar alvast wat gadgets uit te proberen en komt er een shop waar je gelijk je slag kunt slaan.

Er is nog zoveel te ontdekken. Dus kom naar de volgende Pre Trending Topics Meetup en vier de nieuwe Renaissance!