Op 12 januari werd in Berlage Meet & Workspace alweer de tweede Drone Meetup gehouden. Deze sessie staat open voor iedereen die op wat voor manier dan ook interesse heeft in drones. Wat op viel is dat bij deze maar ook bij de vorige sessie vooral veel mensen kwamen die nog weinig tot geen ervaring hadden met drones. Daarom zetten we in deze blog voor iedereen een aantal feiten en weetjes onder elkaar.

Verschillende soorten dronesDrone PB dag
De term drone staat voor een onbemand luchtvaartuig. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Sommige zijn alleen van dichtbij te besturen en andere vanaf duizenden kilometers afstand of zelfs aan de hand van programmeerbare opdrachten. Afhankelijk van het aantal propellers worden drones onderverdeeld in Quadkopters, Hexakopters of Octocopters.

Wetgeving

Omdat het vliegen met drones een redelijk nieuwe trend is zijn ze in Nederland op dit moment druk bezig met het maken van speciale drone wetgeving. Dit betekent niet dat drone-vliegers zich nu nog nergens iets van aan hoeven te trekken. Met bijvoorbeeld de luchtvaart, privacy en defensie regelgeving zal een vlieger rekening moeten houden.

Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen privé en zakelijk gebruik. Het verschil zit hem in het wel of niet ontvangen van een financiële vergoeding voor je drone vluchten. Privé gebruik mag, mits je jezelf aan een aantal voorwaarden houdt. Zo mag je niet:

– vliegen boven bebouwing
– vliegen boven mensenmenigten
– vliegen boven auto(snel)weg en spoorlijnen
– vliegen binnen een straal van 3 km van civiele- en militaire luchthavens
– hoger dan 300 meter boven de grond of een object vliegen
– ’s nachts vliegen

Vliegen met drones voor zakelijk gebruik is in Nederland op dit moment alleen toegestaan als je bedrijf beschikt over de juiste ontheffing. Deze ontheffing is lastig te krijgen en er zitten veel beperkingen aan verbonden. Wil je meer weten over de regelgeving? Kijk dan op deze website.

Inspiratie

Onze drone specialist Ran Hendriks vliegt wat af en hier maakt hij hele gave filmpjes van. Allemaal voor privé gebruik natuurlijk… Een van zijn specialiteiten is het maken van indoor flights. Hieronder 2 filmpjes ter inspiratie.

Toekomst

Zijn drones de toekomst? Er is nu al zoveel mogelijk. Denk aan het bezorgen van pakketjes, de ambulance drone of inspectie van windmolens. Wat kunnen we nog meer verwachten? Wat zie jij aan mogelijkheden?

In de volgende Meetup praten we verder over de kansen en mogelijkheden van de drone in de toekomst en krijg je de mogelijkheid om zelf te vliegen. Daarbij zal onze drone-specialist Ran Hendriks zijn kersverse Inspire 1 drone aan de bezoekers demonstreren. Dit is een van de nieuwste drones op de consumenten markt met de nieuwste technologie voor het maken van film en foto’s. Bekijk hier alvast een voorproefje!

Mis deze Drone Stuff Bijeenkomst op 11 februari niet en schrijf je nu alvast in op onze Meetup pagina!