By  @wpjoosten · On March 30, 2015

Waarom zou jij een chip implanteren in je lichaam? Vorige week woensdag was ik bij een meetup van Permanent Beta over biohacking. Een verslag over technologie die snel gaat, maar voor mij nog niet snel genoeg…

Continu alle biomarkers meten?

Voor mijn persoonlijke experimenten ben ik superbenieuwd wat de effecten zijn van lifestyle op mijn lichaam. Voeding, beweging, meditatie. Kun je de effecten terugzien in je biomarkers? Je kan natuurlijk je bloedwaardes meten, je hartritme variabiliteit monitoren of afgaan op je gevoel.

We worden allemaal cyborgs

Hoe tof zou het zijn als je een chip in je lichaam implanteert? Die chip kan mij dan continu updates geven hoe het zit met mijn bloedsuikerspiegel, mijn cholesterol, natrium, testosteron, etc. Het lijkt me geweldig om een cyborg te worden.

RFID chip in je hand

Zo ver is het nog niet. Ruben organiseerde de biohacking meetup in de Beurs van Berlage: “Ik heb ook een chip in mijn hand laten implanteren”. Ruben (foto boven) was één van 10vrijwilligers die dus een chip liet implanteren. De meetups rond biohacking zijn begonnen vanuit de mensen-met-een-chip-in-hun-hand die af en toe bijeen willen komen om nieuwe ontwikkelingen op dit gebied te bespreken. Één van hen: “Waarom ik het heb gedaan? Nou, gewoon omdat het kan!”

biohacking chip implanteren

De hand van Ruben. Tja, je ziet er niets van. Je kan de chip wel voelen.

Satanisten en handhakkers

Niet alle reacties zijn positief. In de discussie achteraf vertelden sommigen dat ze werden bedreigd. “Die chip in je hand is het werk van satanisten” tot “Ik krijg ook emails van mensen die dreigen mijn hand eraf te hakken”. Technologie in je lichaam stoppen. Dat roept pittige reacties op. Aan de andere kant is tegenwoordig allang geaccepteerd dat we pacemakers in ons lichaam hebben.

Gaan we straks babies chippen?

Wat was de conclusie naar aanleiding van de satanisten? Nieuwe technologie vereist een politieke en maatschappelijke discussie over wat je met die technologie moet kunnen en wat vooral niet.

Technologie an sich is niets

Voor mij wel herkenbaar: ook rond quantified self en ‘singularity university‘ hoor ik vaak deze geluiden. Technologie an sich is niets, het wordt spannend als het gaat over hoe je het toepast. Zoals iemand zei: “Gaan we straks babies chippen?” Is het een grote stap van armbandjes om je kind niet te verliezen op het strand naar onderhuidse chips?

NFC is pure marketing

Dat is een leuke aan een meetup. Soms gaat het gesprek alle kanten op. De inhoud van de avond werd verzorgd door Danny Haak die vertelde over de RFID en NFC technologie. Wat waren voor mij nieuwe inzichten?

  1. RFID is een verzamelnaam voor verschillende technologieën. NFC valt daar ook onder, maar de term NFC is eigenlijk gewoon een marketingnaam.
  2. In de retail zorgt RFID voor enorme efficiency voordelen. Voorraadbeheer is een eitje met de nieuwste RFID technologie en handscanners.
  3. De RFID ontvanger wordt opgeladen als die in het veld van de RFID zender zit. Het is een beetje abstract hoe dit werkt, maar je kunt het vergelijken met een magnetisch veld.

Danny Haak RFID

Danny Haak vertelt over RFID

Tatoeage als antenne

Hoe maak je de stap van RFID chips in de labels van je H&M t-shirt naar het meten van biomarkers? Volgens Danny is dat niet zo makkelijk: “We hebben daar nog wel wat uitdagingen. Dat heeft onder andere te maken dat de chips nog niet zo goed werken in de buurt van vloeistoffen.” Ook is de huid van je lichaam best een barrière. Al zijn ze daar over aan het nadenken: “Het meest lastige is de antenne. Misschien kun je dat oplossen door met metalen inkt een tatoeage aan te brengen op je huid. Die dient dan als antenne van je chip”.

Nog even wachten

De technologie ontwikkelt zich razendsnel. Exponentieel. Steeds meer bedrijven en mensen gaan aan de slag met onderhuidse chips. Maar die chip die ik in mijn lichaam wil implanteren die continu alles meet? Die is er nog niet, ook niet op korte termijn. Misschien moet ik eerst naar chips die ik kan inslikken. Ja, die bestaat ook al. Al is die vooral gericht om patiënten te helpen om zich aan hun medicijnenplan te houden.

Zou jij een onderhuidse chip in je lichaam willen implanteren? Waarom wel of waarom niet? Laat het me weten in de comments!