Voor de derde editie was Martijn degene die de deelnemers in een vogelvlucht langs alle nieuwe trends en ontwikkelingen mocht meenemen. Hij werd hierbij ondersteund door Maarten den Braber als sidekick. Maarten omschrijft zichzelf als quantified self kenner, lifehacking aanhanger, spreker en nerd. Een mooie aanvulling dus op ons team van Pre Trending Topics! Overigens hebben Martijn en Maarten al enige ervaring met het geven van een duo presentatie.

Slimmerwerken
Maarten trapt af met rocketink.net. Op deze website kun je allerlei blogs lezen over handige toepassingen en combinaties van toepassingen die je dagelijkse computergebruik een stuk makkelijker maken. Bijvoorbeeld uitleg over wat je allemaal kan met Keyboard Maestro, Skitch, Textexpander en nog veel meer.

Textexpander is een programma voor Apple devices waarmee je kan tovertypen. Je kunt korte codes bedenken voor standaard berichten en andere dingen die je regelmatig typt zoals je e-mailadres of adresgegevens.  Wanneer je deze code typt verschijnt de gewenste content. Dit bespaart heel veel kostbare tijd is bijvoorbeeld handig voor het snel wegwerken van je Linkedin aanvragen en beantwoorden van e-mails. En als je over wat basis programmeerkennis beschikt is het ook mogelijk om formulieren en invulvelden te maken. Daarbij rekent het programma ook uit hoeveel uur je bespaart zodat het effect zichtbaar is. Ook voor Windows gebruikers is er een soortgelijk programma onder de naam Fingertips.

Luister jij tijdens je werkt graag naar muziek maar wil je tegelijkertijd ook je focus behouden? Dan zijn de channels van Focus@will wellicht een oplossing. Zij combineren muziek met neurowetenschap. Doormiddel van onderzoek is aangetoond dat muziek invloed heeft op de hersenen en productiviteit. Zo zijn zij er bijvoorbeeld achtergekomen dat het niet goed is om naar muziek met woorden te luisteren tijdens het werk. Op basis hiervan hebben zij verschillende playlists samengesteld die jouw focus bevorderen. Ook hebben zij ontdekt hoe lang het duurt tot je aandacht gewend raakt aan de muziek en je focus dus verslapt. De muziek generator van Focus@will maakt daarom steeds kleine aanpassingen door bijvoorbeeld aanpassingen in volume en intensiteit. Er is ook een app voor je telefoon maar om deze te gebruiken heb je wel internet nodig. Het is ook goed te gebruiken in combinatie met de Pommodoro/TeamViz app. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan dit filmpje van muzikant en bedenker Will Henshall op TEDx Brussel.

Wil je tijdens je focus toch af en toe een kattenbelletje voor belangrijke taken die je echt niet mag vergeten? Gebruik dan de Due reminder app. Hierdoor vergeet je nooit meer je moeder te bellen, genoeg water te drinken of je medicijnen op tijd te nemen.

Robotica en Automatisering
Martijn houdt niet zo van dubbel werk en zich druk maken, daarom schreef hij misschien ook wel het boekje Easycratie. In het verlengde hiervan ligt ook zijn interesse in de ontwikkelingen rond de steeds verder optrekkende automatisering en robotica.

Technologie vinden wij cool maar de realiteit is dat het naar alle waarschijnlijkheid een groot deel van onze banen gaat opeten. Googles topman Eric Schmid waarschuwde onlangs dat in de komende jaren veel banen van de middenklasse zullen gaan verdwijnen. Ook Adam Savage geeft aan dat deze ontwikkeling door gaat zetten. Bekijk hier zijn speech op de Bay Area Maker Fair 2013.
Niemand weet precies hoe de toekomst eruit gaat zien maar het is wel spannend om te blijven volgen. De mogelijkheden rijken steeds verder. Een voorbeeld hiervan is Connect Cubed. Dit is een vorm van casual gaming die kan worden gebruikt voor het samenstellen van teams. De computer test karakters van mensen zodat kan worden bepaald wat de meest optimale samenstelling is. Een ander bizar voorbeeld is de werkwijze in het magazijn van Amazon, waar mensen veranderen in robots. De Roamler app mobiliseert mensen om gegevens op te halen bij retailers. Zo kan de beschikbaarheid van producten worden gecontroleerd maar er kunnen ook mysterie shoppers worden ingezet. Met deze mobile workforce kunnen ze 400 locaties is 8 uur bezoeken. Een vergelijkbare app is de TaskRabbit waarmee zowel particulieren als bedrijven allerlei klussen kunnen uitbesteden. Je kunt jezelf ook aanbieden voor een klus en op die manier geld verdienen, een soort heitje voor karwijtje dus.

Uit al deze ontwikkelingen kunnen we opmaken dat we de komende jaren te maken gaan krijgen met een herdefiniëring van werk. Nu hebben we hier in het verleden natuurlijk al eens mee te maken gehad, denk aan de industriële revolutie. Het verschil is echter dat het nu ook hoger geschoolde banen raakt. The Economist zette een aantal banen op een rij waarvan zij denken dat ze gaan verdwijnen.

Maar laten we niet te veel gaan doemdenken want de afgelopen jaren hebben we gezien dat nieuwe ontwikkelingen vaak ook weer nieuwe banen met zich meebrengen. Hier een lijstje van 10 banen die 5 jaar geleden nog niet bestonden. En ook Fredrico Pistono stelt ons in het filmpje hieronder nog even gerust.

Wil je horen hoe de grote creatieve denkers van deze tijd oplossingen denken te hebben voor deze en andere uitdagende maatschappelijke veranderingen. Bekijk dan eens de Innovation Hub Potcast. Hier vind je inspirerende verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld Andrew McAfee and Erik Brynjolfsson over de The second Machine Age.

Quantified self
Quantified Self staat eigenlijk voor het vinden van slimme manieren om zelf inzichten te krijgen in je gezondheid. De data die je nu verzamelt kunnen in de toekomst goed van pas komen, bijvoorbeeld als je ergens last van krijgt en dit op een duidelijke manier aan de dokter uit wilt leggen.

Steeds meer mensen binnen Permanent Beta doen mee aan het 20.36 experiment. Oorspronkelijk is dit experiment gestart door Buster Benson. Het idee is dat je iedere dag op hetzelfde tijdstip een foto maakt en dit voor de rest van je leven. Het doel van dit experiment is nogal onduidelijk maar je verzamelt in ieder geval allerlei geografische en statistische data waar je later misschien wat van kan leren. Een ander grappig effect is dat veranderingen in leefstijl heel duidelijk zijn terug zien in de soort foto’s die je maakt. Bijvoorbeeld bij een ingrijpende gebeurtenis als het krijgen van kinderen.

Wil je er zeker van zijn dat al je levensgebeurtenissen worden vastgelegd zonder dat je de hele dag rond hoeft te lopen met een camera? Misschien is de Narrative dan een oplossing. Deze mini fotocamera met bijbehorende app bevestig je eenvoudig aan je t-shirt en op die manier legt hij de hele dag vast wat je waar hebt gedaan en met wie. De ethische discussie die je over deze gadget kunt voeren laten we hier maar even achterwegen… Een fanatiek gebruiker van deze gadget is Hasan Elahi. Amerika zette hem onterecht op de terroristenlijst en hij heeft er de afgelopen jaren alles aan gedaan om hen het tegendeel te bewijzen door ze zo vaak mogelijk op de hoogte te houden waar hij is en wat hij aan het doen is. Dit alibi kan ook wel gezien worden als een gedurfd kunstproject.

Voor degene die in de gaten willen houden of ze wel voldoende bewegen op een dag, is er de Moves app. Deze houdt bij waar je bent en hoeveel je rent, wandelt of fietst. Het nadeel is alleen dat deze app de batterij van je telefoon in een razend tempo leegtrekt. Apple heeft gelukkig de eerste stap genomen om dit te verhelpen. In de iPhone 5s zit namelijk een M7 Motion Sensing Coprocessor. Deze sensor legt alle bewegingsdata op een energiezuinige manier vast. Het voordeel hiervan is dat je dus langer met je batterij vooruit kunt. Maar zal dit de enige reden zijn waarom Apple deze sensor heeft geïnstalleerd? Of hebben zij hierbij al vooruit gedacht met het oog op de razend snelle ontwikkelingen rond de Quantified Self trend?

Met de hoeveelheid data die we tegenwoordig zelf kunnen verzamelen worden de mogelijkheden om onze gezondheid te monitoren en te beïnvloeden steeds groter. Een mooi voorbeeld hiervan is de Ginger.io app. Deze app verzamelt gegevens over je smartphone gebruik en kan hiermee veranderingen in je gemoedstoestand aflezen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een depressie zien aankomen en op tijd hulp inschakelen. Een vergelijkbare app is Optimizeme. Met deze app kun je verbanden leggen tussen je dagelijkse activiteiten en je gemoedstoestand.

Hoe zal de toekomst van ons menselijk gedrag eruit zien als deze toepassingen zich steeds verder gaan ontwikkelen? Zitten we dan heel de dag met onze neus in de smartphone handmatig gegevens in te voeren? Nee ook hier heeft de technologie gelukkig iets moois op bedacht. We kennen natuurlijk al de Google Glass maar straks hebben we genoeg aan een Smart Lens waarmee we automatisch gegevens kunnen verzamelen. Een andere handige app van Google is Goggels. Deze herkent patronen en beelden waardoor je super snel zoekopdrachten kunt uitvoeren aan de hand van foto’s die je hebt gemaakt met je telefoon.

Alle ontwikkelingen en gadgets die we voorbij hebben zien komen zijn natuurlijk super gaaf en de impact hiervan op ons leven nu en in de toekomst is enorm. Maar waar leg je de grens? Hoe ver laten we technologie gaan? Het Rathenau Instituut publiceerde een interessant artikel over technologie en ethiek. Ook gerelateerd aan deze discussie is deze video van Evgeny Moroznov tijdens DLD 14.

Nog wat meer handige toepassingen op een rij

AirPlay is een netwerkprotocol waarmee de iPhone, iPod touch, iPad, Apple TV en Mac muziek en video van het ene apparaat naar een ander apparaat kunnen streamen. Handig als je tijdens een presentatie iets van je iPhone op het scherm wilt laten verschijnen.

Met Nockturn schakel je de menubalk van je Mac uit wanneer je deze even niet standaard in je scherm wilt hebben staan. De toepassing kan ook zorgen voor aanpassingen in de helderheid en kleur wat erg handig kan zijn voor mensen met kleurenblindheid.

Wist je dat er een plug-in is waarmee je zoeken in je eigen browser kunt combineren met zoeken in Evernote? Lees alle Evernote blogs van onze Permanent Beta Evernote sessies op lifehacking.nl

StickNFind is een handige gadget voor de verstrooide onder ons. Het is een kleine bleutooth en GPS zender die je eenvoudig aan je spullen kunt bevestigen. Zo hoef je nooit meer gefrustreerd naar je sleutels te zoeken of je kunt hem natuurlijk ook bevestigen op je koffer, kinderen of huisdier. Het apparaatje geeft zowel een licht- als geluidsignaal af. Een andere handige tool met bijbehorende app is de Tile app.

Met de Pebble smartwatch hoeft je niet meer iedere keer op je telefoon te kijken of je nog oproepen gemist hebt of appjes hebt ontvangen. Jouw belangrijkste apps zijn gewoon van je pols af te lezen. Dit horloge is een mooi voorbeeld van de Internet of Things. En zo zijn er nog veel meer.

De Get Double Robotics brengt mobiliteit en het nieuwe werken naar een hoger niveau. Deze robot voor je iPad zorgt ervoor dat je altijd en overal in een fysieke vorm aanwezig kunt zijn. Wat een uitkomst zou dit zijn voor mensen in een rolstoel of andere lichamelijke beperkingen?

We gaan steeds meer apparaten op een andere manier bedienen. Zo is Thalmic Labs is druk met het ontwikkelen en produceren van de Myo. Een band om je arm meet je spierspanning en relateert daar gebaren aan. Op die manier kun je met slechts een handbeweging allerlei apparaten besturen zoals je telefoon en computer.

In lijn met deze ontwikkeling ligt de Better Touch Tool. Met een aantal simpele vingerbewegingen over je Trackpad maak je gebruik van jou meest gebruikte shortcuts.

Tot slot een geweldig voorbeeld van een IFTTT toepassing. Rutger Middendorp heeft uitgevonden dat je met de Philips Hue zelf de geboorte van je kers verse zoon of dochter kunt aankondigen. Zo krijg je een beetje hetzelfde effect als de witte rook bij een nieuwe paus.

Dit waren alle onderwerpen van deze editie. Heb je voor de volgende sessie een ontwikkeling, tool of toffe app waar je graag wat over wilt vertellen? Mail deze input dan naar info@permanentbeta.nl. De Pre Trending Topics Meetup wordt maandelijks georganiseerd. De volgende sessie is op 4 maart in de Beurs van Berlage Meet & Workspace. Inschrijven kan via de Permanent Beta Meetup groep.

En wil je alle andere ontwikkelingen binnen Permanent Beta ook blijven volgen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!