By · On November 23, 2015

Biohacking. Hoe ver kun je gaan? Nee, het gaat niet alleen om het implanteren van chips in je lichaam. Of het gebruiken van tools om meer te bewegen. Of supplementen om superslim te worden en meer focus te hebben. Biohacking in de meest letterlijke zin is ingrijpen in je DNA. Om ledematen automatisch weer te laten groeien en super-bacteriën te kweken.

Wat is biohacking (ook alweer)?

Biohacking is een breed begrip. Eerder schreef ik een artikel over biohacking. Nog even resumerend: biohacking draait om het optimaliseren van je leven. Je zou ook kunnen zeggen: biohacking is de symbiose tussen je lichaam met technologie. Je hackt (verbetert) je lichaam.

Daar vallen verschillende dingen onder, zie het onderstaande model. Het gaat om het verbeteren van je cognitieve en fysieke prestaties, quantified self (zelfmetingen), DIY Grinding (chips in je lichaam implanteren), 3d bio-printen, DNA hacking, langer leven, singulariteit en uiteindelijk transhumanisme. Transhumanisme is een filosofische stroming waarin de mens probeert de fysieke grenzen die ons lichaam ons heeft gesteld te doorbreken. Concreet: hoe kun je onsterfelijk worden?

Ik vind dat heel interessant. Hoe kan ik mijn lichaam en leven verbeteren? Welke technologische en niet technologische hulpmiddelen gebruik ik daarbij? Wat voor impact heeft dat op mijn leven en de rest van de samenleving?

20150925 biohacking schema

Model met elementen van en rond biohacking

Biohacking Meetups van Permanent Beta

Een primeur: ik ben gevraagd door Permanent Beta om de meetups rondom biohacking te organiseren. Hoe gaaf is dat! De komende tijd wil ik in de meetups alle onderdelen behandelen met toonaangevende wetenschappers en experts op dat gebied. Het handigste is om mijn blog in de gaten te houden of je te abonneren op de meetups van Permanent Beta.


Meetup DNA hacking: 1 december 2015

De eerste meetup in deze reeks gaat over DNA hacking. Oftewel, biohacking in de meest letterlijke zin van het woord. Kunnen we het menselijk lichaam veranderen door onze DNA te hacken? Hoe zit het eigenlijk met de opslag van data in DNA? Wat gebeurt er nu al? Wat kan er allemaal in de toekomst? Welke politieke, juridische en ethische kwesties brengt dit met zich mee?

De expert die hierover gaat vertellen is Terry Vrijenhoek. Hij is stafadviseur bij de afdeling Genetica van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. In 2011 promoveerde hij op onderzoek naar de genetische achtergrond van schizofrenie. Met behulp van geavanceerde DNA chips zocht hij naar genetische verschillen tussen patiënten met schizofrenie en gezonde personen.

Na een introductie van mij gaat hij vertellen over DNA hacking:

  • Wat is genomics?
  • Toepassingen van genomics
  • DNA/RNA hacking
  • Opslag van data in DNA

DNA hacking: wat en waarom?

Volgens experts is dit de eeuw van de biologie. In deze eeuw gaan we als mens levende weefsels beheersen. Denk aan ledematen die automatisch weer aangroeien, organen die in een laboratorium worden gekweekt, bacteriën die ons genezen en virussen die ons DNA kunnen herstellen.

De basis hiervoor is genetica (in het engels genomics). Dit is de studie van genomen. Een genoom is een set van genen van een cel of een organisme.

Dat is best complex, ga maar na.

Modificeren van bacteriën en virussen

Het menselijk lichaam (dus ook die van jou) bestaat uit ongeveer 37 biljoen cellen. In elke celkern zit DNA, dat verdeeld is over 46 chromosomen. Het DNA is het erfelijkheidsmolecuul. Het molecuul zelf bestaat uit 2 lange, om elkaar kronkelende strengen, verbonden door ‘traptreden’. Die heb je vast wel eens in een plaatje gezien. De traptreden bestaan steeds uit vier moleculen: adenine, guanine, cytosine en thymine (A, G, C en T). Deze moleculen zijn met elkaar verbonden in paren. De volledige DNA volgorde van mens kent ongeveer 3 miljard van deze basisparen.

Epigenetica versus DNA hacking

Toen wetenschappers net begonnen met genetica kwam regelmatig in het nieuws dat er een bepaald genoom is ontdekt dat staat voor intelligentie of depressie. Tegenwoordig is de medische wetenschap meer overtuigd van epigenetica. Je set aan genen staat vast, maar lifestyle keuzes bepalen welke genen aan gaan. Sterker nog; wetenschappers kunnen tegenwoordig aan de hand van je epigenoom uitlezen hoe jij hebt geleefd.

Dat we steeds meer weten over onze DNA is mooi. Maar zodra je weet hoe dingen werken, dan hebben we als mens ook de neiging om daar op in te grijpen: hacken. Dat is niet zo gek. Een levende cel lijkt namelijk best wel op een computer.

Huh?

Je kan het zo zien. Het besturingssysteem van een cel zijn de A, G, C en T paren. Als je de volgorde kent, kun je inbreken op je cel en wijzigingen aanbrengen. Klinkt dit nu nog heel futuristisch? Nee hoor, bijvoorbeeld: de prijs om je hele DNA set te analyseren is spectaculair gedaald in maar een paar jaar tijd. Tien jaar geleden zou het nog 10 miljoen dollar kosten, tegenwoordig kan het voor 1.000 dollar of minder. Visionairs zeggen dat deze technologie een nieuw soort internet gaat worden. Denk aan auto’s die jou herkennen op basis van DNA. Maar denk ook aan bioterrorisme of Facebook die je DNA gaat koppelen met je gedrag op het social media platform.

WTF!

DNA hacking dan. Kunnen we ons DNA wijzigen ten goede? Dus bij mensen die een been zijn verloren, dat deze automatisch weer kan aangroeien? Kunnen we virussen maken die ons beschermen tegen alle ziektes? Worden we een soort supermensen door DNA hacking?

23 and me

Mijn pakketje van 23andme, waar ik mijn DNA ga laten analyseren.

Lieveheersbeestjes hebben sex

Dit is allemaal al genoeg om een avond over te praten. Maar het kan nog verder gaan. Op de Biohacker Summit in Helsinki (verslag hier) hoorden Kim, Martijn en ik een presentatie van Nell Watson over de opslag van informatie in DNA. DNA is de beste manier om informatie in op te slaan. Je kan het duizenden jaren bewaren, het kan tegen extreme koude of warmte en je kan miljoenen kopieën per uur maken.

Is dit een gamechanger? Nou en of!

Ok, je vraagt je nu natuurlijk of hoe het zit met de lieveheersbeestjes. Nou, een enkele lieveheersbeestje bevat 30 terabyte aan informatie. Zoals Martijn het zegt: op een lieveheersbeestje past net zoveel informatie als op 6.383 dvd’s.

Meer over biohacking?

Op 1 december gaat Terry in op al deze thema’s: genetica, DNA hacking en DNA opslag. Wat kan er nu al? Wat staat ons in de toekomst te wachten? Welke consequenties heeft dat voor de maatschappij en voor ons als mensheid?

Aanmelden kan hier via Meetup.

Nog 2 laatste opmerkingen.

  • Na de meetup schrijf ik op mijn blog ook een verslag van de bijeenkomst en de lessen die ik heb geleerd.
  • Houd mijn blog in de gaten voor volgende meetups. We gaan het ook nog hebben over epigenetica, 3d bio-printen, neurodoping, transhumanisme en meer.