Herman Kopinga en zijn broer Menno hebben de week voor de kickoff keihard gewerkt om de 3D printer werkend te krijgen. En dat was niet zonder resultaat. Maandag draaide de Ultimaker op volle toeren en het verbaasde de bezoekers van de kickoff met zijn 3D prints.

3D printer Ultimaker heeft veel interesse

 

 

 

 

 

De Ultimaker redde zelfs een van de cameramensen toen een deel van zijn statief afbrak. Menno maakte binnen luttele minuten een 3D model op zijn MacBook van het kapotte deel.

3D geprint onderdeel voor statiefDit 3D model printte de Ultimaker binnen 10 minuten precies passend uit en de cameraman kon weer verder met zijn werk. 3D printen gaat de komende jaren ons leven en die van uiteenlopende bedrijfstakken drastisch veranderen.

 

Op de muziek vooruit lopen:

Herman kan wat betreft de 3D printer niet zonder zijn broer. Herman kan namelijk niet in 3D ontwerpen en als je wat nodig hebt en je broer heb je niet direct bij de hand dan heb je een probleem. Tenminste dat was vroeger zo. Herman had van de week even het idee dat hij in de toekomst leefde, een toekomst die dus al heel effectief en reëel is.

Herman zat namelijk bij Permanent Beta in Amersfoort en had Menno, die in Wageningen zat, nodig om een 3D ontwerp naar zijn specificaties te ontwerpen.

Herman Kopinga en zijn 3D printer

Hij had ook nog een deadline dus even naar elkaar toegaan was niet aan de orde. Herman belt Menno op via Facetime (draadloze videochat). Herman legt aan Menno uit wat de bedoeling is. Menno gaat direct aan de gang en plaatst het 3D ontwerp in Dropbox. Dropbox is zo ingesteld dat de printsoftware een pop-up krijgt wanneer er een bestand geplaatst wordt. Dus Herman hoeft dit enkel nog te openen en op print te drukken. Ondertussen gaat de Ultimaker aan de gang en kijkt Menno mee via Facetime. De eerste print blijkt nog niet goed genoeg te zijn. Herman laat het fysieke product (de print) aan Menno zien en legt via Facetime uit wat er handiger kan. Menno plaatst het nieuwe ontwerp binnen enkele minuten in Dropbox en het productieproces kan opnieuw beginnen.

Na anderhalf uur heeft Hermaan het eindresultaat in handen en het was uiteindelijk beter dan dat hij had durven denken. Menno en Herman hebben creatief samengewerkt zonder dat ze in dezelfde plek of stad zaten. De samenwerking heeft geresulteerd in een fysiek product wat je gewoon in je handen kunt houden. Dit is pas het begin. Menno en Herman lopen wellicht iets voor de muziek uit maar dit zal van korte duur zijn. Er zullen heel veel nieuwe soorten samenwerkingen ontstaan tussen ontwerpers en printers.