Door: Martijn van der Linden
“In dit pand zitten onder andere AT5 en Follow The Money. Er zijn opnames gemaakt voor Wie is de mol? en je kunt hier lekker werken en events organiseren.”
Bij aankomst op VondelCS, laat Manon, Co-organiser van deze Wonder Wednesday, mij trots en bevlogen, alle tech, flex- en netwerkmogelijkheden zien die er maar beschikbaar zijn. Ook haalt ze een Underwood uit de kast en koppelt de stokoude schrijfmachine aan haar laptop als tekstverwerker. Still functional! En ik zie onze ‘Xylofoon robot’ – for non-geeks’ sake just judging a robot by its cover – waarmee je kunt leren programmeren, op een tafel achteraf staan, in het Permanent Future Lab Amsterdam.
Jouw persoonlijke ‘Wake-Up Call’
“Ik noem het alvast met pensioen gaan, zonder dat je het kunt betalen.”
Aldus onze energieke gastspreker bij binnenkomst over de verkoop van zijn huis. Hij gaat over op huren en is recent begonnen met “het grote ontspullen”, door veel persoonlijke bezittingen, hebbedingetjes en prullaria gewoon weg te geven, of, voor een fractie van wat ze ongetwijfeld waard zijn, te verkopen. Naast het feit dat ik onderhand graag wil weten, hoe het Lab het doet – in maart werd het geopend met een ‘Soft Launch’ Meetup waar ik niet bij aanwezig kon zijn – ben ik nieuwsgierig naar de lezing van deze gastspreker: Jan-Henk Bouman. Het wordt een Wake-Up Call en jij staat daarbij centraal, want:
1) Hoe kun jij in de nieuwe netwerksamenleving jouw verandervermogen versterken?
2) Hoe kom jij uit jouw persoonlijke (filter)bubbel? En:
3) Wat kan het Permanent Future Lab daarin voor jou betekenen?
Belang Permanent Future Lab Amsterdam
“Wie ik ben, weet ik niet. Wat ik doe, weet ik langzamerhand wel. Ik heb er bewust voor gekozen om geen slides te laten zien. Ik wil hier als mezelf staan en jullie daarin meenemen.”
In 1 van de AvroTros-kantoren op de derde verdieping, beginnen we aan de lezing. Jan-Henk verhaalt over een droom, waarin hij in een grot – weliswaar van alle gemakken voorzien – vastgeketend zat en naar buiten, naar het licht wilde. Met hulp lukte dat. Verder vertelt hij over het MBO dat hij niet afmaakte. Dat hij in 1987 in dienst ging bij de marine. En over zijn baan in de fabriek van het voormalige Coberco. Hij maakt daarbij een stapelende beweging, om zijn strekking kracht bij te zetten dat het werk maar niks is, als je niet zo heel groot bent.
Op zeker moment merkte hij dat de buitenwereld harder groeide dan de binnenwereld en dat hij daarmee verbonden moet zijn. Hij richtte zijn eerste bedrijf op in 2001. Dat ging goed, totdat Hyves in 2004 opkwam en Jan-Henk naar eigen zeggen “het concept leeg zag stromen”. Zijn verklaring:
“We staan constant buiten de markt. En ook dempt de wereld van de patenten de innovatie, omdat je bijna altijd achterloopt. Om dat aan te pakken, hebben we Permanent Bèta en Permanent Future Lab nodig! Kun jij uit jouw bubbel stappen, om je te laven aan verhaaltjes bij andere kampvuren?”
“Als bezit bezit van jou neemt, ben je eigenlijk een arme zak.”
Zijn bedrijf moest afgebouwd worden. Er was geld nodig voor reorganisatiekosten en de afwikkeling. En waar de bank bij het opstarten soepel was, ging dat bij het afbouwen toch wat lastiger. Ook het leren omgaan met het verlies van bezit, was een uitdaging.
Met deze persoonlijke ervaringen, legt Jan-Henk uit dat ondernemers vaak wel weten wat ze doen en hoe ze het doen, maar niet weten waarom ze doen wat ze doen. De ‘why’ van hun business:
“Ik wilde zo graag die Audi blijven rijden. Ik zat er zo lekker in, met mijn mooie zonnebril op. En tijdens de afbouw, dacht ik elke keer weer: ‘Hadden we met ons bedrijf niet toch 2 klantjes meer kunnen scoren, want dan had ik die mooie auto nog gehad’. Maar als bezit bezit van jou neemt, ben je eigenlijk een arme zak. Toen kwam ik bij mijn ‘why’ uit. Begin met waarom je iets doet. Dan het ‘wat’ en het ‘hoe’. Kijk ook eens naar 1 van de meest bekeken TED Talks, over het ‘why’ en ‘the Golden Circle’.”
Achtergrond Permanent Bèta en Permanent Future Lab
Zoals we weten sinds Permanent Bèta-dag #10, begon het allemaal in een leegstand pand: de Amersfoortse Kamer van Koophandel. Een aantal mensen wilde niet alleen een locatie om bijeenkomsten te organiseren, maar ook 24 uur per dag naar binnen kunnen en er overnachten. Iets waar de KvK en het gebouw niet op waren ingesteld:
“We boden aan: ‘Wij krijgen die ruimte met wat we brengen.’ En alles wat we met Permanent Bèta deden, gebeurde zonder geld, papier en gedoe. Er waren geen plannen en het mocht ook geen succes worden, want dan krijg je een verwachting. De locatie ging de (Slaap)kamer van Koophandel heten. Daarna volgde Permanent Future Lab Utrecht dat op dezelfde principes is gebaseerd. En we waren heel blij dat Jurjen en Samir dit wilden doen, omdat we zagen dat er behoefte aan was.”
Ontscholen en scholen
Een paar aanwezigen steken hun hand op, als Jan-Henk de zaal vraagt:
“Wie is er bekend met de democratische school? Een democratische school is een school, waar de student een vraagplicht heeft. Een kind dat zich namelijk verveelt, gaat uiteindelijk ‘ontscholen’. Het systeem moet eerst uit je, voordat je kunt scholen en iets kunt leren. Want het geeft ons iets mee, waardoor we dat vervelen van nature niet meer doen.”
Jan-Henk streeft dat principe zelf na door zijn 2 zonen in de puberteit niets meer te verbieden. Hij en zijn vrouw kregen namelijk de kritiek dat ze “altijd bang zijn voor dingen die toch niet gaan gebeuren.”. Wel waarschuwt hij dat je het als ouder – wanneer je te horen krijgt dat er een ‘tochtje’ gemaakt gaat worden naar Warschau, waarvan vanaf Berlijn op de fiets – “voor je kanis krijgt.”
Nieuwe (krediet)crisis?
Dan “de woonknip”, waarbij morgenochtend al de eerste kijkers voor de verkoop van het huis langskomen:
“Er kan over 2 of 3 jaar opnieuw een enorme crisis optreden, waar ik geen pijn van wil hebben. Ik wil niet met een partij zitten die zegt: ‘Jij moet mij elke maand iets blijven betalen!’ Ik beweeg richting een bezitloos leven. Al is dat vrij metaforisch, want je hebt als mens natuurlijk altijd iets van bezit. Maar kijk ook eens om je heen naar wat er allemaal gebeurt vandaag de dag. Zo hebben we te maken met een vrij gebonden politiek. De Nieuwe Sleepwet is daar een voorbeeld van. We gaan de komende jaren te maken krijgen met heel veel uitdagingen.”
En terwijl hij krachtig naar beide zijkanten van zijn hoofd wijst en scherp oogcontact maakt met de zaal, laat hij weten:
“Ik ben een optimist, maar soms kun je beter een pessimist zijn, omdat je dan scherper gaat kijken.”
Nanotechnologie, Big Data, VR, AR
Na de lezing gaan we met elkaar in discussie. Hoe gaan we met die veranderende wereld om? En is technologie (nog) wel de oplossing voor onze uitdagingen? Manon verrast mij, met de uitgebreide kennis die ze heeft van nanotechnologie. Ze geeft diverse voorbeelden van toegepaste nanotechnologie, waarvan ze exact en tot in detail weet te benoemen hoe wij dat met z’n allen dagelijks consumeren. In gewone huis- tuin- en keukenproducten. Dit varieert van nanotechnologie in koffiecreamer en lippenstift, tot aan nanotechnologie in onderbroeken die onwenselijke geuren moet bestrijden. Manon:
“Je kunt het vergelijken met asbest: hoe meer nanotechnologie, hoe meer het in ons lichaam doordringt. Het kan direct in onze cellen komen.”
Ook in de geneeskunde is dit hip en happening. Daarbij doen zich al mogelijkheden voor om als mens 200 jaar oud te worden. En dan zijn er nog ontwikkelingen zoals het nieuwste bedrijf van Elon Musk: Neuralink. Technologie, waarmee mensen via hun brein direct kunnen communiceren zonder tekst en woorden.
De zaal reageert met gemengde reacties. Niet iedereen zit te wachten op dit soort ontwikkelingen. Er worden veel ethische vragen en vraagtekens bij gesteld en gezet. Jan-Henk:
“Van de sociale omgeving, mogen mensen vaak maximaal 1 uur geluk of plezier hebben. Maar stel, jouw kind wordt er gelukkig van om 24 uur per dag met een VR-bril op te lopen. Moet je dit als ouder dan verbieden? En dan is er nog Augmented Reality (AR). Kijk eens naar wat Cirque du Soleil nu doet met een HoloLens.”
Hoe nu verder?
“Manon en ik zijn elkaar tegengekomen bij Permanent Future Lab Utrecht. Toen dachten we: ‘We moeten overal een Permanent Future Lab hebben, waar mensen zo naar binnen kunnen lopen.’ Daarom willen we hier ook graag een community creëren. Alleen hebben wij hier niet zoveel tijd voor.”
Aldus Layla bij de opening eerder vanavond. Hulp bij het opzetten is welkom. We bespreken uitgebreider, waar we momenteel aan werken. Zo ook Michel. Hij werkt aan een product, met een Unique Selling Point, waarbij grafeen een rol speelt. Pure koolstof. Jan-Henk laat daarop zien, waar de kracht van het Lab en de verbinding ligt, door voor Michel al half een tweetal andere aanwezigen aan te wijzen, waar hij voor zijn project zomaar een ‘kampvuurtje mee kan beginnen’. Jan-Henk:
“Bij Permanent Bèta starten we veel in zwermverband op en verdwijnt er ook veel. Dit komt, doordat we alleen dingen doen waar mensen echt energie in willen steken. Waar geen energie in zit, verdwijnt of gaat over in iets anders. En dat is prima.”
Wonder Wednesday #2
Wil jij je ook verbinden met mensen die jou verder kunnen helpen en kennismaken met alle cutting-edge technology en kennis die Permanent Future Lab Amsterdam rijk is? Kom dan gezellig langs.
Wonder Wednesday is elke laatste woensdagavond van de maand. De volgende Meetup staat gepland voor 25 oktober. Be there!