Door: Martijn van der Linden

Na vieren. Seats2meet Utrecht CS. Ik ben binnen. Dan Ides. Iets later. En het eerste dat mij ter ore komt is alweer een nieuw idee: een maandelijks terugkerende Social Friday!

De eerste avond van deze reeks was onlangs al. Op 12 april.

Volgens Ides is dit een mooie manier om “mensen te mixen” en wordt het een gezellige avond die gewijd is aan films, documentaires en bordspellen. Wellicht nog nèt vergelijkbaar als bij de Social Impact Factory. Met het verschil dat dit niets innovatiefs is, maar traditioneel.

Tech Tuesday: two years have passed..

Het is alweer 2 jaar terug sinds mijn laatste artikel over Tech Tuesday. Frequent en consequent op elke 2e dinsdag van de maand, hebben we een soort van vaste cast binnen de cast opgebouwd, waarin iedereen een rol pakt en altijd wel interessant nieuws wordt besproken.

Dit keer zijn er, al ruim voordat de avond begint, zorgen over artikel 11 en artikel 13. Tim stelt voor in mei een gastspreker van Bits of Freedom uit te nodigen. Hoewel er weinig aan valt te veranderen, gaan we kijken of we de nieuwe Europese wet kunnen omzeilen. Zo niet, dan wordt de sessie puur informatief en digitaal praktisch.

En ik heb ook wat:

Overstap 1: van Facebook naar Openbook

Want er komt eindelijk een alternatief voor Facebook: Openbook! Openbook heeft ook groepen, inner circles, en onderwerpen die veel weg hebben van Reddit. De encryptie is beter en het is nu nog zo’n 150 ‘backers’ groot. Backers die het project op Kickstarter en Indiegogo hebben gefinancierd.

Ik ben sinds kort early app adopter en test de alpha-versie uit. Tot dusver zijn mijn indrukken uitermate positief. Het is zelfs zo dat ik onlangs besloten heb volledig te stoppen met Instagram en ook Twitter.

Facebook: log, massaal en een privacypatstelling tussen schandaal en belofte

Facebook eet MB’s en daarmee je bundel leeg (zeker als je beltegoed hebt). Maar er is inmiddels een eindeloze hoeveelheid aan redenen te bedenken om er weg te gaan of iets beters te zoeken. Zie bijvoorbeeld deze blog van Martijn.

Ook ervaren veel mensen het als te groot, te veel en te massaal. En de ene belofte, of het privacyschandaal volgt de andere op. Maatregelen helpen niet, want het medium wordt er voor de normale gebruiker al jaren niet meer leuker of beter op. En de kans bestaat zelfs dat Facebook straks, voor dat ‘privilege’ om er gebruik van te mogen maken, gewoon op slot wordt gezet.

Overstap 2: van Meetup naar Seats2meet Event

Naast het doorlopen van het programma wil Jurjen samen met ons onderzoeken of de functie van Seats2meet Events ook primair voor Tech Tuesday ingezet kan worden. Want hoewel Meetup op zich goed werkt, biedt Seats2meet deze functie ook aan.

Van achterin Platform 1 is veel op de slide lastig te lezen. Ook hoe dit in de gebruiksvriendelijkheid en de lay-out eruit gaat zien. Maar de bedoeling is dat data steeds meer in eigenaarschap komen van de gebruiker. Daarnaast stimuleert dit serendipiteit (de waarde van onverwachte ontmoetingen) via kunstmatige intelligentie (AI).

En één van de doelstellingen van Tech Tuesday is immers kruisbestuiving tussen kennis over verschillende technologieën. Dit om innovatie te stimuleren.

Soapbox voor een soapbox

Samir toont ons een flinke doos, bestaande uit een Virtual Reality Sensorpak: een HoloSuit. Dit wordt vanavond “ge-unboxed” en ik begrijp ook dat dit is gefinancierd en beschikbaar gesteld door de oprichter van Seats2meet: Ronald van den Hoff.

En we krijgen vanavond in één van de doe-sessies ook allemaal de gelegenheid om dit pak uit te testen.

Lisk Center Utrecht

Zaal 18: BlockChain time! Theresa is als Mensa Frisdenker geïnteresseerd in wat Lisk concreet kan toevoegen aan de maatschappelijke hulpbronnen waar iedereen toegang toe heeft, de energietransitie en één van de kroonjuwelen onder onze Permanent Bèta-initiatieven: Nature2.ooo.

Een initiatief dat momenteel ook op de grootste BlockChain Hackathon wereldwijd in Groningen een rol speelt.

Wat je niet wilt, leidt uiteindelijk tot wat je wel wilt

“Cryptokitties was een leuke game, maar de BlockChain (de MainChain) raakte verstopt door de nieuwe katten. Ethereum liep steeds tegen het probleem van schaalbaarheid aan. Bitcoin werkt op basis van een Proof of Work (PoW), maar bij Lisk is dat een Proof of Stake (PoS).”

Leuk, maar ik begrijp uit Jurre zijn strekking dat je op dit moment Lisk alleen nog kunt kopiëren. Je kunt er nog niets op bouwen. Maar, zodra dat wel kan, bouw je een platform en kun je bij problemen gewoon een BlockChain ernaast (een SideChain) creëren. Mocht er zich een ruzie, of erger: een fork voordoen, dan hebben andere kaders daar geen last van.

Tikkie voor crypto’s: maar maak het wel fysiek

“Om iets toegankelijk te maken, vinden wij dat je een fysieke ruimte moet hebben. We zitten nu al een paar maanden op de Jaarbeurs en daar is ruimte voor zo’n 50 personen. We zijn een non-profit organisatie en Lisk Center heeft hiervoor geld opgehaald. 32 mensen wereldwijd hebben een Lisk-node operationeel draaien en geld gedoneerd, terwijl ze er (nog) geen baat bij hebben.”

Meyade wil met een fysieke ruimte graag bereiken dat het Lisk Center veel in de economie en het zakenleven decentraler, eerlijker en socialer gaat maken. Het moet ook een “Tikkie voor crypto’s” gaan worden.

De baten zitten ‘m vooral in kennis en een waardevol netwerk. Jurre:

“Bij ons zijn al mensen van Ethereum, IOTA, IoC en Hybrix Amersfoort langs geweest. We gaan grote bedrijven aantrekken, zoals Ziggo en de Rabobank, waarmee we dit najaar een evenement gaan organiseren. Centrale organisaties worden decentraal gemaakt.”

Meerwaarde zonder verdienmodel

“Er zit helemaal geen verdienmodel meer achter. Het is een totaal nieuwe manier van werken met een consortium van mensen die elkaar niet eens meer hoeven te vertrouwen, omdat ze baat hebben bij wat je doet.”

Aldus Jurre. Lisk is een BlockChain waar ik nog weinig van weet. Geen verdienmodel? Het kan zomaar. Ik begrijp dat het schaalbaar en toegankelijk is. En goed toepasbaar in het onderwijs. Het kantoor zelf is gevestigd in Berlijn en er werken ongeveer 80 mensen. Meyade vult aan:

“Ik weet gewoon dat bedrijven zo 10.000 euro betalen om een stand te krijgen op de Jaarbeurs. Om developers en designers te pakken te krijgen. En vaak moet je die dan ook nog in de rij laten staan.

Willen wij een recruitment avond organiseren? Of een forum voor bedrijven zijn? We doen het zo. Developers lopen elke dag bij ons naar binnen, maar je hoeft zelf geen developer te zijn, om onderdeel van de community te zijn.”

“Lisk? Ze haalden zo 0,5 miljard euro op. Het was al vrijwel een eenhoorn nog voor ze überhaupt iets hadden neergezet.”

Het team dat achter Lisk zit schijnt al flink aan het uitbreiden te zijn, terwijl de organisatie formeel nog gewoon een startup is. Ook begrijp ik dat er volgende maand een alpha-versie van een platform voor games en in de gezondheidszorg gaat komen. En via de Lisk Meetup Groep, waar je hierbij ook voor wordt uitgenodigd, willen ze in samenwerking met de Gemeente Utrecht meer aandacht geven aan het fenomeen BlockChain. Voornamelijk om in het onderwijs iets te gaan bereiken.

Overstap 3: van PowerPoint naar Xplane3D

“A lot of people find it a challenge to speak in public. That is because of social stigma’s.”

Daniël begint aan zijn presentatie. Hij werkt voor het bedrijf Blauwe Monsters en pitcht daarnaast nu zijn startup: Xplane. Er zijn geld en gebruikers, oftewel “First Customers” nodig om te groeien. Te realiseren door evenementen op te zoeken.

Ook hier komt het onderwijs naar voren als goede mogelijkheid voor start-up en scale-up: vooral Learning Lab Utrecht, South Africa Homeschooling en Learning apps for kids 2-8 worden vanuit de zaal genoemd:

“PowerPoint is a lot of text to make it understandable to people. And teachers are giving presentations in education 8 hours a day.

Slide Cocaine

Ondermijnende software zoals PowerPoint, Keynote etc. maken collectief afhankelijk van slides. Deze software wordt door Daniël daarom “Slide Cocaine” genoemd. Zeker als je sprekersangst hebt, of het een uitdaging vindt om in het openbaar te spreken, is de neiging groot om heel veel tekst op je slides in PowerPoint te zetten. Dan is de aandacht in plaats van op jou, vooral op het scherm gericht. Daniël:

“People have a dependency on slides. The problem is: the focus is not on the speaker. And the market is dominated by Powerpoint. They have 89% of the market share. Google slides has 4%.”

De slideafhankelijkheid kan ook gezien worden als trend. De 21ste eeuw staat in het teken van verandering, communiceren en (communicatie over) samenwerking. En door robotica-industrialisatie wordt dit alles geautomatiseerd. De rol van de mens als kennisexpert staat daarbij onder druk:

“Kijk bijvoorbeeld eens naar de huisarts en de advocaat: mensen zoeken steeds vaker zelf naar alternatieve oplossingen. En dan heb je bijvoorbeeld nog AI.”

Virtueel 3D-presenteren: hoe gaat het? Wat moet het? Wat doet het?

Xplane3D blijkt erg laagdrempelig en momenteel een bewust beperkte versie te zijn, om de presentatiesoftwaremarkt mee te integreren. Integreren zal namelijk de eerste stap de marktstrategie gaan worden.

Het concept werkt als volgt: drag and drop je PPT-bestand, kies een template en vervolgens worden je slides ingeladen in een virtuele 3D omgeving. De software zorgt dan voor een 3D ervaring van je PowerPoint presentatie.

Later zullen dit nog PPTX-bestanden worden. Op dit moment wordt dat nog niet ondersteund.

VR, Avatars.. and who knows what else?

Het begint nu als een gimmick, maar vanaf 2020 is het bedoeling om gebruik te gaan maken van VR en met avatars. Het mooie van een avatar is dat je sociaal-economische obstakels ontwijkt en zo sprekersangst kunt overwinnen. Vervolgens ga je door de opzet steeds minder PowerPoint slides gebruiken en kom jij als spreker meer op de voorgrond

Het mooie van Xplane3D is dat de gebruiker dus niet hoeft af te stappen van PowerPoint, maar dat dit geleidelijk wordt afgebouwd. De hypothese van Daniël is: naarmate het gebruik van Xplane3D toeneemt, zal de gebruiker “afkicken van slides”.

Xplane3D: 180° meevliegen

In Daniëls visie kan een spreker in de nabije toekomst met een VR-headset straks een 360°-presentatie geven vanaf elke locatie. Toeschouwers kunnen dan met een Google Cardboard, of een andere betaalbare optie de presentatie bijwonen vanaf elke locatie op aarde. Volgens Daniël kunnen ze, naar eigen zeggen “180° meevliegen” in de presentatie van de spreker.

Geheugenpaleis / Method of Loci

Om ondanks je groeiende onafhankelijkheid van slides toch geen belangrijke punten in je presentatie te vergeten, is er een methode die bekend staat als het Geheugenpaleis. Het is daarbij het beste om te navigeren in een content-achtige omgeving. Dit kan ook een foto zijn, of iets anders wat voor jou werkt en waar je het over wilt hebben.

Tech Tuesday: 14 mei

Tech Tuesday is een samenwerking tussen de bewegingen van Permanent Future Lab, Permanent Bèta en Seats2meet. Op een vaste locatie: Seats2meet Utrecht CS. En op een knooppunt van spoorwegen en daarmee zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Zien we jou volgende keer ook? De toegang, koffie, thee en water zijn op basis van sociaal kapitaal. Je betaalt niet met geld, maar met je aanwezigheid en het delen van kennis en oplossingen.

Meld je aan voor de eerstvolgende Tech Tuesday op dinsdag 14 mei.

Jouw idee, concept of project

Heb je zelf een tech-gerelateerde vraag of project waar je aan werkt, maar mis je elke keer dat ene puzzelstukje aan expertise, of in de uitvoering? Of wil je gewoon eens tussentijds delen waar je aan werkt om reviews te krijgen?

Laat je ook dan horen. Meld je sessie dan ajb aan middels dit Google Doc.

Digitaal buurten? Meer dan 5.000 leden gingen je voor

Krap in je fysieke tijd? Veeg dan je digitale agenda leeg, creëer functieloze tijd en verbindt je digitaal met de wereld van de Permanent Bèta Meetup Groep.

Dan kun je ook andere gave initiatieven op het gebied van technologie, wetenschap en kunst niet mislopen!

Er is ook een open Facebook groep. Daarnaast zal er binnen afzienbare tijd ook een Openbook groep komen, waar je toegang krijgt tot nieuwe kennis, oplossingen en deelname aan nog meer gave Permanent Bèta-initiatieven:

So get ready for your personal invite!