Door: Martijn van der Linden

Het is alweer ruim een jaar geleden sinds mijn laatste artikel over Tech Tuesday. En: things have been changed and even more improved ever since. Zo hebben we een nieuwe locatie: De Social Impact Factory Utrecht (SIF), waarmee het samenspel met de meest geavanceerde technologie zelfs in nog bredere zin van het woord kan plaatsvinden. De experimenteerruimte is hier nog groter dan in het Permanent Future Lab. En daarnaast is onze ‘organizondercultuur’ (dingen voor elkaar boksen zonder geld, papier en gedoe) de afgelopen maanden steeds meer zwermkenmerken gaan vertonen.

En om dit vernieuwde concept vanavond kracht bij te zetten, hebben Samir en Jurjen alvast een extra Co-Organizer aangetrokken: Milan.

 

The Social Impact Factory

SIF is een initiatief van de Stichting Social Impact Factory, Seats2Meet, Kirkman Company en Bruggink en Van der Velden Advocaten en Belastingadviseurs. De nieuwe locatie is stijl- en smaakvol ingericht. Vorige maand heb ik me, als duurzame daredevil, al even actief staan te vergapen aan het interieur. Zo staat de naam in dikke, zwarte letters hoog op een muur die compleet met sponzen is bekleed. Sponzen die anders, ook anno 2017, nog steeds op de stortplaats zouden zijn beland. En in Zaal 1 zijn alle muren en de tafel met een blauw stofje bekleed. Van Seats2Meet mede-eigenaar Ronald heb ik gehoord dat deze bekleding gecreëerd is van gemalen KLM-uniformen.

Ook inhoudelijk komt Tech Tuesday bij SIF goed tot zijn recht. Het gebouw huisvest sowieso al diverse soorten sociaal en maatschappelijk vernieuwend ondernemerschap. En door het open karakter zijn veel interacties, kruisbestuivingen, verrassingen en toevallige ontmoetingen tussen mensen mogelijk. En je kunt de hashtag #komwerkenmetimpact door het hele pand bijna niet over het hoofd zien.

Programmatechnisch heeft Tech Tuesday van vorige maand het ook goed gedaan. We hadden bijvoorbeeld een workshop met het 3D printen van allerlei culinaire hoogstandjes. Er was een zaal vol bijzonder gemotiveerde mensen bij een project van Peter over artificiële (kunstmatige) intelligentie dat via Brandbucket verliep. En er was Circular Space, onder leiding van Jelmer. De volgende stap in een circulaire economie, waar afval een waardevolle grondstof is en geen ongewenst bijproduct. Een stap die inhoudt dat we ook circulair naar een samenleving buiten de Aarde te kijken. Dat laatste lijkt (nog) vergezocht. Maar als je uitzoomt en kijkt naar zo maar wat projecten en zeg maar ‘nevenschikkende ontwikkelingen’ bij een aantal bedrijven, waarvan Tesla, SolarCity en SpaceX de bekendste voorbeelden zijn, dan kan deze realiteit sneller onze persoonlijke leefwereld bereiken dan we nu denken.

Eenmaal bij de ingang valt het me op dat er, naast een knusse koffietafel, ook een scherm staat met de vraag: ‘What is your mission today?‘ Er volgen wat hilarische inchecktaferelen, want mensen proberen zich aan te melden, maar onze data worden niet altijd door het systeem herkend. Ook krijgen we voor één drankje een plastic, 3D-geprint muntje met het logo ‘S2M’ erop. Well, where have we seen that name before..

 

Op de zeepkist

Nadat iedereen eenmaal boven van gratis koffie en thee is voorzien, wordt de avond geopend door Samir en Milan. Milan heeft al volmondig “ja” gezegd om Co-Organizer te worden. Hij gooit het balletje op wie er allemaal nog meer mee willen doen met het ‘zwermorganiseren’ van de avonden. Hij legt uit wat het inhoudt en dat je er, door het maandelijkse terugkeerpatroon, ongeveer 8 uur aan organizondertijd mee kwijt bent.

Dan beginnen we met de zeepkist. Daarbij krijgen alle gastsprekers van die avond 1 minuut de tijd om tekst en uitleg te geven over hun workshop. Het is in de stijl van Op de Zeepkist op ons HQ: AmsterdamConnected. Jeroen bijt het spits af met zijn concept: De Nieuwe Economie. En met enkele seconden volgt het eerste harde statement: “Alles met geld en munten, inclusief Bitcoins is ouwe meuk. In de economie van morgen delen we namelijk echt alles. En daarmee moeten we van – What’s in it for me – naar – What’s in it for us –.” Jeroen laat weten dat de middelen voor het coördineren van taken om dit vorm te geven op het gebied van Ethereum en tau-chain liggen. En met die platforms wil hij de samenwerking aangaan. Dan laat hij een papier zien met de begrippen:

 

CONSCOUISNESS  – BEHAVIOUR – SYSTEM

 

“Veel mensen willen het systeem veranderen, maar dat werkt dus niet,” aldus Jeroen. In zijn visie zullen we eerst een ander bewustzijn moeten ontwikkelen, want dan ontstaat er ook ander gedrag.

De volgende is Raf die ons iets vertelt over wat hij ‘Sumo Robo’ noemt. In de workshop gaan alle deelnemers in de zaal robots bouwen van Lego Technic. Als ze solide genoeg zijn, gaan we in een soort van provisorische ‘ring’ in Zaal 3 de robots tegen elkaar laten vechten. Blijkbaar gaat dat er heel sumoworstelaarachtig aan toe. Hij geeft aan dat we per team ook een Samsung tablet of een ander Androidsysteem nodig hebben voor de besturing.

Dan komt Luuk aan het woord die met het ontwikkelen van een Game bezig is: City Challenge Amsterdam. Hij wil graag dat mensen met hem meedenken en actief participeren in het ontwikkelen van het spel en nieuwe spelelementen. Deze workshop is in Zaal 4. Het is rumoeriger dan anders vanavond, maar ik vang ook links en rechts kort iets op over VRrroem en een open source versie van zelfrijdende miniatuurauto’s.

 

Sumo Robo

Na een korte PowerPoint presentatie en een teamsamenstelling, krijgen we een bak Lego Technic uitgedeeld. Het is uiteraard niet de bedoeling, maar ik ben totaal niet technisch en het is een voordeel dat onze robot al praktisch kant en klaar in de bak ligt. En kort nadat Tom en ik eindelijk wat nippeltjes, boutjes en aanverwante onderdelen in elkaar geflanst hebben, loopt Raf langs om de robot toch nog even helemaal uit elkaar te halen. Raf vraagt ook of ik mijn Samsung Tablet beschikbaar wil stellen voor het experiment. Maar die gaat helaas niet behulpzaam zijn bij het programma. Mijn tablet is een Galaxy TAB 3 Lite. Het kan voor mij uit, omdat ik terughoudend en bijzonder selectief gebruik maak van apps en social media. Ik gebruik er maar een paar zeer intensief.

Maar Raf deelt zijn Android smartphone met ons team en voor ‘de match’ komt het dus wel goed. Voor de besturing van de robot heb je namelijk de app RemotEV3 nodig.

Na wat praktisch vakmanschap van Tom, doorlopende hulp van Raf… en nog meer geluk, zetten we onze robot in de ring. De match met de andere teams begint. Het spektakel doet een beetje Destruction Derby-achtig aan. In plaats van het beloofde vechten, lijkt het meer op op elkaar in crashen. Het enige wat ik nog net mis is een geprogrammeerde stem met om de paar minuten: “WOW! What a race!!!”

 

City Challenge

Wij claimen uiteindelijk de overwinning en alle ‘racekarren’ liggen praktisch in de puinpoeier. Ik loop nog even binnen bij Zaal 4. De mensen bespreken nog het één en ander na na over de achtergrond van Luuk zelf en van City Challenge Amsterdam. En hoe ze van dit initiatief een eclatant succes kunnen maken. Niet in de laatste plaats in financieel opzicht, want ik begrijp van Luuk dat hij hiermee nog geen geld verdient.

Later, bij de borrel en het afscheid, schud ik Luuk nog even de hand. Ik heb ook een visitekaartje van hem kunnen bemachtigen. Het kaartje geeft recht op korting van € 20,00, maar het gaat mij er vooral om dat het me na zo’n overweldigende avond altijd goed helpt om namen en projecten van mensen minder snel te vergeten. Luuk drukt mij ook op het hart om elke ‘fout’ waar ik in het nieuwe spel tegenaan loop, bij hem te melden. Het spel is uiteraard een bètaversie en zo kunnen we het samen iteratief verbeteren.

Geïnteresseerd geraakt op wat er op zo’n avond allemaal gebeurt? Kijk dan eens op de Tech Tuesday Meetups en meld je aan bij de Permanent Bèta Groep.