Door: Martijn van der Linden
Na Apeldoorn en Oisterwijk, heeft Permanent Future Lab in Utrecht opnieuw haar laagdrempelige deuren geopend. Onder andere voor gave doe- en maakavonden! In een voormalig buurthuis in Overvecht. René, de organisator, is hier ook weer kantoor gaan houden.
In de transparante zaal, naast de kantine van Het Ondernemershuis, is nog een vergadering aan de gang, van – zo vermoed ik – ondernemers. En in de kantine prijkt, achter een bescheiden flatscreen met het dagelijkse doem- en dramanieuws, in roze en groene kleuren een spandoek met daarop de tekst: “Power by Peers: met eigen wijsheid samen ondernemen”.
Na een tweetal koppen eigengemaakte pompoensoep en een veelbelovende kennismaking met Geert, de beheerder van dit pand, komen de eerste echte ‘geeks’ al binnenlopen.
Nieuwe mensen, nieuwe ervaringen: een voorstelrondje 3.0
Ondanks dat het vanavond toch vooral niet praten, maar met de handen werken is, doen we eerst inloop in één van de zalen (lokaal 3). Helemaal achterin. Mensen kunnen dan rustig al hun hardware uitpakken, kennismaken en zich installeren onder het genot van een mok cholesterolneutrale filterkoffie.
Hoewel we met een man of 11 lijken te zijn, zijn er toch een paar nieuwe gezichten bij. En de achtergronden zijn al net zo zeer ervaren als zeer divers. Iedereen komt uitgebreid aan het woord om zich voor te stellen. Ook wel eens goed.
Op mijn introductie dat ik onder andere een beetje schrijf en investeer, reageert Jurjens vader links tegenover me stevig en adequaat met een Utrechts accent:
“Toch niet in Bitcoins??”
Het MORI Building Digital Art Museum
Beppy heeft daarnaast ook nog een zeer veelzijdige achtergrond. Dit varieert van politicoloog tot aan accelerator rollen bij onderwijstrajecten en van mantelzorger tot aan het opstarten van burgerinitiatieven als Gewoon Groeten. Bedoeld om sociaal gedrag in een wijk te bevorderen bij het uitlaten van je hond.
Nu wil ze een Japans museum voor digitale kunst naar Nederland (Zeewolde) gaan halen: Het MORI Building Digital Art Museum dat gevestigd is op het eiland Odaiba in ‘een speciale wijk’ in de baai van Tokyo. En dat niet al te lang geleden geopend is.
Hennep printen en het feit dat licht ook een geluid is
Daarnaast wil ze industriële hennep 3D gaan printen. En ze vertelt betrokken en honderduit over iets wat ‘het Lightning Initiative’ wordt genoemd en Het Theta Wellness Center. Een organisatie die zich bezighoudt met ‘Theta therapie’ om mensen in een ‘Theta state’ te brengen middels een ‘Theta Chamber’. Dit gebeurt door middel van een combinatie van geluid, kleine apparaatjes en ‘visual pattern light stimulation’.
Alles bij elkaar genomen doet het mij een beetje denken aan aan het relaxprofiel Reset, waar ik in september al eens dit artikel over schreef.
Zie voor reviews van gebruikers van de Theta Chamber ook deze korte video’s.
Overigens, ook de mogelijkheden voor het 3D-printen van huizen, of nog groter of opzienbarender, blijven niet onbesproken. Allemaal voor in woonwijken in Zeewolde. Om voor de bewoners een prettige leefomgeving te creëren.
PFL-locaties: toen, nu en… morgen?
Jurjens vader, al bij binnenkomst een papieren technologieblad bij zich geklemd, vertelt dat hij net met pensioen is gegaan. Hij heeft een LTS-achtergrond en heeft in het verleden zeer veel alarminstallaties gebouwd. Verder geeft hij aan dat hij aan het verhuizen is naar een dorp in de omgeving van Sneek.
Jurjen vervolgt met hoe hij het Permanent Future Lab op Utrecht CS heeft opgestart. Bij Seats2Meet. Hij legt uit hoe het Lab werkt, op basis van een ander waardesysteem. Dat we vrij technologie delen en intussen meerdere, verschillende locaties hebben, zoals op Bali en in Bangladesh.
“Misschien is Sneek ook een idee voor een Lab? Friesland valt immers ook onder het buitenland,” vragen mensen zich half serieus hardop af.
René vult aan. Hoe hij een Lab heeft opgestart op het terrein van de voormalige Zwitsalfabriek in Apeldoorn. Het organizonderen van onder andere DoDOdagen. En hoe verschillende concepten in die tijd werden opgestart, zoals de praatpaal – zie voor meer details de alinea ‘Ballenbakcomplex’ hier – en Meetjestad.net. Hoe de (geruisloze) verhuizing naar Oisterwijk kwam en het Lab nu weer verder is gegaan op Utrecht Overvecht.
Tree of Ténéré
Ook Nick van Breda is tijdens deze uitgebreide voorstelronde aangeschoven. Hij vertelt over Plan Einstein: een project dat hier in Utrecht plaatsvindt om vluchtelingen nieuw perspectief te geven. Een project ook dat al de aandacht van de media en van de internationale politiek heeft getrokken. Hij woont ook met deze vluchtelingen samen. Het initiatief loopt echter zeer binnenkort af, waardoor hij gaat verhuizen naar Almere.
Er komt waarschijnlijk nog wel een tweede variant op Plan Einstein ergens in 2019.
Nick heeft ook een drietal 3D geprinte, plastic bomen met LED-verlichting in verschillende kleuren bij zich. Hierover zal ik later op de avond van hem nog te horen krijgen dat het idee erachter vergelijkbaar is met de Tree of Ténéré. Bekend van Burning Man.
Meetup
“Ik ben benieuwd hoe jij deze Meetup gevonden hebt!”
Terwijl mijn buurman lang en druk op Internet op zoek is naar de oplossing, om een infraroodinstallatie op het toilet van 4 naar 10 elektrische groepen uit te breiden, ben ik even aan de andere kant gaan zitten.
Eén van de nieuwe gezichten vanavond is Jimmy. En René is nieuwsgierig naar zijn motivatie om hier te zijn. Ik heb in de wandelgangen al gezegd dat het platform Meetup gewoon heel goed is en echt werkt. Het heeft namelijk veel, zeg maar Facebook-achtige kenmerken, waardoor het snel en gemakkelijk heel bekend en populair is geworden.
Maar René wil echt een persoonlijk antwoord hebben. Al blijkt mijn verwachting al snel te kloppen:
“Ik ging naar meetup.com, omdat ik techniek interessant vind. Daarnaast houd ik me bezig met softwareontwikkeling en er zijn gewoon een aantal dingen gaande in de wereld, zoals VR, BlockChain, AI.. En als je geen afstand instelt op je profiel, krijg je zelfs meetups wereldwijd te zien. Tot in de USA.”
Jaap beaamt dit vanuit een ontspannen houding:
“Permanent Bèta, Gemeentes, Food Festivals.. je kunt elke week wat te doen hebben.”
Jimmy’s interesse in technologie is breed, diep en open. Zo liet hij eerder vanavond al weten zelf Kerstballen te gaan maken. Met een persoonlijke boodschap of muziek.
Keuken van robotarmen
Zijn zelfgebouwde project van voorgeprogrammeerde kentekenregistratie blijkt aan de RAI verkocht, hij is inmiddels afgestudeerd en heeft een baan gekregen bij Mansveld Expotech. Al blijft Tim zichzelf “de eeuwige student” noemen. En ook nu weer is hij met iets heel interessants bezig:
“Ik wil graag een 400V keuken bouwen die volledig door robotarmen bestuurd wordt. Op inductie, want dat vind ik fijner koken. De rekening van het stroomverbruik maakt mij daarbij weinig uit. Bij elektrisch koken kun je namelijk de temperatuur het beste op een gelijk niveau houden. Gas is onvoorspelbaar.”
Zijn standpunt hier verbaast mij. Qua denken in verduurzaming, kleiner wonen etc. waar ik nu al enkele jaren onderzoek naar doe, ben ik er juist helemaal van teruggekomen om het gas ooit nog te vervangen door elektrisch koken. Het gasverbruik bij koken lijkt mij, bij nader inzien, zeer minimaal als je het vergelijkt met de stevige hoeveelheid stroom die nodig is.
3D-printen: vlees en pannenkoeken
Het idee van het 3D-printen van hennep blijft mij bezighouden. Een soort o ja-moment: iets waar je niet verbaasd over bent, maar ook nooit bij stil hebt gestaan.
Tim is het er ook niet mee eens. Hij vindt het een beetje een achterhaalde technologie. En het risico is groot dat mensen met verkeerde bedoelingen worden aangetrokken.
Wel interessant vindt hij het 3D-printen van vlees. Hij heeft het zelf al eens geproefd. Er worden daarbij stamcellen uit vlees gehaald en dat gaat blijkbaar op zo’n geavanceerde manier dat het geprinte vlees naar eigen zeggen “fucking normaal smaakt”.
Tot op heden heb ik eigenlijk alleen gehoord over het 3D-printen van plastic, huizen en pannenkoeken. En vooral dat laatste heeft een bijzonder slechte (smaak)reputatie. Tim schiet van mijn reactie in de lach:
“Het enige wat je hoeft te doen is goed beslag maken. Ik ben daar zelf ook mee bezig.”
Geeky Night Out: the day after..
Het is op het moment van schrijven nog niet bekend wanneer de volgende avond bij Het Ondernemershuis zal zijn.
Net als vorige maand, hebben Jurjen en René deze tweede dinsdag tijdelijk even omgedoopt tot Geeky Night Out. Dit in verband met de zomerstop.
Aan het animo van de aanwezigen van vanavond zal het in ieder geval niet liggen: ik hoor voorstellen van wekelijks organizonderen, tot om de week.
De ‘reguliere’ Tech Tuesday staat gepland voor 11 september. Want ook daar is alle tijd, ruimte en gelegenheid om aan jouw eigen project te werken.
Geen copyright, maar copyleft
Dus heb jij nou zelf ook een technisch, technologisch of gecombineerd project, waaraan je graag verder wilt werken en bouwen, alleen mis je elke keer weer dat ene onderdeel, stukje expertise of samenwerking bij het uitvoeren ervan? En wil je weten waar je zelf ook allemaal nog bij aan kunt sluiten?
Laat je dan horen. En houd de Permanent Bèta Groep in de gaten.
De toegang voor deze avonden is vrij, want je betaalt niet met euro’s, maar met sociaal kapitaal. Dit betekent dat je je kennis, ontdekkingen en creaties deelt. Geen copyright, maar copyleft!
Leuke informatieve blog Martijn!