Door: Martijn van der Linden
Money Monday #2! Normaliter behelzen deze avonden experimenten op het gebied van samen leren en kennis uitwisselen. Over voornamelijk parallelle munten, zoals Bitcoin. En natuurlijk de achterliggende technologie: BlockChain.
BlockChain maakt onder meer (de creatie van) cryptocurrencies mogelijk en hier kan op zowel democratisch, als sociaal-maatschappelijk niveau nog veel meer mee. Zo hebben we in januari vorig jaar al eens een eigen munt gecreëerd en naar het programmeren van een DAO gekeken.
Crypto Dispenser? BYO: Bank Your Own (currency)
Ook het nieuwe BlockChain030, waar ik net vandaag een leuke ‘Co-work day’ van heb mee kunnen pakken, is vanavond aanwezig. Toch heb ik het idee dat we een aantal mensen missen. Al zullen deze avonden dan ook anders dan anders gaan verlopen. We beginnen vanavond aan het samen werken, bouwen en ontwikkelen van een uitgebreidere versie van een DIY Bitcoin ATM, oftewel een Crypto Dispenser.
We maken daarbij gebruik van de collectieve intelligentie die er in de groep aanwezig is.
Het concept is om er een soort wisselautomaat van te gaan maken; je stopt eurobiljetten in de automaat en ruil je ze tegen Bitcoins of andere digitale, parallelle munten. Zie ook dit Youtubefilmpje (en de foto) voor een goed voorbeeld. Het is dus net even iets anders dan een pinautomaat, waar je alleen een simpele opname doet. Want, deze Dispenser moet een cryptocurrency terug gaan geven, in de vorm van een ticket met QR-code. Na afgifte van het papiertje en het scannen, kun je de digitale waarde vervolgens op websites besteden.
Sounds intriguing, want naar verwachting gaat de totale hoeveelheid (nieuwe) parallelle munten in omloop, dit jaar in de miljoenen bedragen. Het heeft duidelijk de massa bereikt. Cryptocurrency is booming! Tegenover praktisch alles wat er vandaag de dag op Internet maar gebeurt, hoe (on)alledaags soms ook, staat nu plotseling een stukje waardering in de vorm van een ‘currency’, of munt.
Met de opzet van de eerste avond verkennen en verdelen we vooral de mogelijkheden en de rollen. Zoals aangegeven, gaat dit project nog om een opkomende service. Details zijn essentieel. Het is heel makkelijk dat we daarbij iets over het hoofd zien.
De basis ligt vooralsnog in een tweetal projecten op WordPress en Github.
Maatschappelijk Relevant Ondernemen Bouwen
De bedoeling van deze Crypto Dispenser is eigenlijk dat we de wereld van het geld weer tastbaar en toegankelijk willen maken voor gewone mensen. En het aantal betaalopties dat mensen naast de euro hebben, uitbreiden.
Alternatieve geldautomaten en initiatieven
De eerste vraag van vanavond is wat er op dit gebied al bestaat. En wat er al open-source is en wat je dan bij gebruik van de Dispenser voor je digitale geld kunt teruggeven? Ook willen we het overleg met Seats2Meet zoeken: wat gaan we wel doen en wat niet?
We bespreken een actueel voorbeeld: een geldautomaat aan de Amsterdamse Straatweg in Utrecht. Je stopt er euro’s in en je krijgt er Bitcoins uit. Verder vertelt Etiënne het een en ander over een vergelijkbaar project in Portugal zonder eindbevoegdheid. En over een Canadees bedrijf in Toronto dat aan toestemming werkt om het MasterCard-netwerk van de ‘fiateconomie’ en de ‘cryptoeconomie’ bij elkaar te gaan brengen.
Ik vang ook iets op over een cryptocurrency automaat bij een dierentuin, waar vervolgens door de zaal jolig op gereageerd wordt.
Er komen meer ideeën los en er heerst een bijzondere combi van een serieus gedreven en enthousiast uitgelaten stemming. Na de zoveelste gretige grap, schieten zowel Samir als ik in de lach en laat Samir weten:
“We moeten op de huishoudbeurs gaan staan met dit idee!”
Een geldautomaat, kunst en.. puzzel power?
Bert is enthousiast over het toevoegen van kunst en kunstzinnige uitingsvormen bij de output. Bij een geldtransactie. Hij denkt onder andere aan iets om in te lijsten, of een puzzel of puzzeltje om op te lossen, waarna de cryptocurrency wordt vrijgegeven. Klinkt ook meteen als een goede beveiligingsmethodiek.
Daarnaast kent hij een kunstenaar die bij dit project goed zou kunnen aanhaken. Die wil hij hiervoor wel gaan benaderen.
Kunst bij digitaal geld? Kort flitst op dat moment het begrip provenance door mijn hoofd. Het aanbrengen van zeg maar ‘laagjes’ in BlockChain, uitingen van kunst, is iets, waar ik Rieke eind januari in Den Haag al eens over hoorde. Een Google search op ‘art’, ‘BlockChain’ en ‘provenance’, leverde haar toen welgeteld 1 interessant buitenlands bedrijf op dat hier actief iets mee doet.
Ik zie even geen mogelijkheid om in te breken, maar misschien dat dit voor ons ook wel een interessante partij kan zijn, om eens mee van gedachten te wisselen?
Desintermediatie: vroeger, nu en morgen met het oog op overmorgen
“Ben jij wel eens in Azië geweest?”
Aldus de vraag van Etiënne aan mij, op mijn kritiek dat ik niet verwacht dat een app voor het mainstream maken van het idee van de Crypto Dispenser hier de goede manier is. Hij legt uit dat de markt voor apps in Azië gigantisch is. Mensen doen vrijwel alles met een app en dat zou hier ook zomaar kunnen.
Jeroen vraagt zich af hardop af, of dit een ‘killer app’ zou kunnen zijn. En waarom Etiënne hier positieve verwachtingen bij heeft. Zelf blijf ik ook kritisch. Er zijn al X apps in omloop, zeker voor zowel nieuw als oldskool bankieren. En mensen hebben een beperkte, vluchtige Y-hoeveelheid aandacht: waarom zouden ze massaal ineens van deze nieuwe app gebruik gaan maken? Hoeveel onderscheidend vermogen heb je nodig om dit voor een grote groep interessant te maken?
Het mooie van de Crypto Dispenser lijkt mij juist dat we mensen zo weer datgene laten herpakken, waarvan zij het gevoel hebben dat ze dat kwijt zijn geraakt. Juist niet al te digitaal. Gewoon een fysieke automaat die zich in een fysieke omgeving bevindt. Een kleine, fysieke bank, of modern Grens Wissel Kantoor, zoals we die ooit in de intermediair van een Post- of Rabobankkantoortje op elke hoek van de straat hadden zitten. Alleen is het nu puur een machine.
Plus, voor het wisselen en de opslag ben je denk ik ook wel beter af met hardware wallets in plaats van een app.
Later doet Kevin nog de suggestie om de Crypto Dispenser in een robotachtige stijl te gaan bouwen. Een robot als geldautomaat, zodat deze naar gebruikers ook wat aantrekkelijker gemaakt kan worden. En er meer en wellicht betere interactie komt.
Daarnaast komt hij met de suggestie om openlijk te delen hoe de Dispenser gebouwd gaat worden. Op Instructables.
Money Monday #3
Jurjen en Bert geven aan eerst maar eens lekker met vakantie naar Marokko en Nicaragua te gaan. Dario heeft overduidelijk een sterke, technische achtergrond en veel interessante tips en tricks die we goed zouden kunnen gebruiken. Alleen zit hij, naar eigen zeggen “momenteel in teveel projecten” om dit nu verder uit te gaan werken.
Marc, die ik met Eric en Joost de mining server weer eens door het Seats2Meet pand zie slepen, benoemt later in de reacties op de avond nog de optie, om bij de bouw de ProtoSpace Fablab Utrecht aan te laten haken.
Money Monday vindt op maandagen (niet wekelijks) plaats. De eerstvolgende Money Monday is op het moment van schrijven nog niet bekend.
Heb jij ook een concept, (verbeter)idee of iets dergelijks dat voor de bouw van onze Crypto Dispenser interessant kan zijn: wees dan welkom om met ons mee te doen!
Houd hiervoor de de Permanent Bèta Groep op Meetup in de gaten. Of, vraag Jurjen om een uitnodiging op Trello en doe mee in de online discussie van ons kanaal op Slack.
Zo, dit is een heel interessant artikel. Ik kan mij maar voorstellen wat er allemaal in een ieder in de zaal omging, zoveel ideetjes en visioenen. Ik zie het zo…voor degenen die vaker op stap zijn, zal het handig zijn en voor de rest meer reden om uit de luie stoel te stappen. Het is echt iets om naar uit te kijken. Ik ben benieuwd!!