De HTC Vive: één van de meest opzienbarende VR-brillen die ik onlangs ben tegengekomen. Zelfs voor Permanent Future Lab! Centraal staat Virtual Reality: virtuele realiteit. Fancy stuff, want de bril is van een zwaar kaliber. De gehele Vive-set bestaat uit een bril, een tweetal controllers en een ‘precise Steam VR Tracking’.
De HTC Vive biedt in het Lab toegang tot het meest uiteenlopende beeldmateriaal. Op het bureaublad van de computer staan zoal: The Golf Club VR, PolyRunner VR, NoLimits 2 Roller Coaster Simulation Demo, SpacePirateVR, Waltz of the Wizard, The Brookhaven Experiment, Organ Quarter Pre-Alpha Demo, The Body VR: Journey Inside a Cell.. Er is voor iedereen wat wils. Iedereen die gewoon een leuke ervaring wil hebben, serieuze ambities heeft, of er zakelijke kansen in ziet. Het is voor kinderen en voor volwassenen die de rol van het kind in zichzelf (weer) willen herpakken.
Jurjen heeft onder andere Goblins and Gnomes uitgeprobeerd, wat een nogal sprookjesachtig spelletje is.
Disruptie: van werk en uitdaging zoeken …
Via bijvoorbeeld de Surgeon Simulator ER waan je je helemaal – voor zover er nog sprake is van ‘wanen’ – in de werkkamer van een ziekenhuis. Pure training on the job voor als je een baan als chirurg ambieert. Maar ook gewoon leuk als je met je vriendjes en vriendinnetjes een soort digitale Dokter Bibber wilt spelen. Al kom ik zelf, als Dr. Van der Linden, niet veel verder dan het in het rond boksen van wat kantoorartikelen en een mok die in een vijftal stukken op de grond eindigt.
Met Google Earth VR sta je ineens bovenop een bergtop in de Grand Canyon. En door de intuïtieve controls en de realistische, haptische terugkoppeling kun je je snel, wendbaar en flexibel door zowel het landschap als de lucht en zelfs door de dampkring en het heelal verplaatsen. Daarnaast kun je, door op de hemellichamen te dubbelklikken, het dag- en nachtritme aanpassen.
Ook interessant is de Job Simulator the 2050 Archives. Het doet nog het meest aan als een soort gemoderniseerd ‘digitaal uitzendbureau’. Het eerste wat je opvalt, is een gekscherende illustratie van een robot met een pijpje in zijn mond: Museum Curator since 20XX: the Jobbot. Maar woorden schieten hier serieus tekort. Zie voor een impressie de website.
… tot creatie van nieuwe banen zoals de 3D-kunstschilder
Voor creatieve, culturele en kunstzinnige mensen is er The VR Museum of Fine Art en nog verbazingwekkender: Tilt Brush by Google. Om te tekenen, schilderen.. Alles is mogelijk.
Uiteraard wordt Tilt Brush door Google niet gratis beschikbaar gesteld, maar bij het Lab is de software beschikbaar en kun je je eigen kunstwerk creëren, zoveel, zo vaak en zo groot je maar wilt.
We kunnen met Tilt Brush nieuwe dingen laten ontstaan die we nu niet kunnen bedenken. Stel dat je al kunstschilder bent. Je bent gewend om je linnen doeken heel plat te beschilderen. Al naargelang diepte in het doek gewenst is, kun je extra dik of juist dun met verf werken. Of met Photoshop. Maar dat is wel de marge. Met VR kun je in de ruimte tekenen, om je tekening heen cirkelen, of aan de achterkant een paar meter verder doorgaan. Met VR kun je oneindig veel meer creativiteit in je werk kwijt, dan op een doek. Hiermee is het ook een mooie concurrent voor andere recente innovaties zoals een 3D tekenpen.
Maatschappelijke en sociologische impact
VR kan een enorme impact hebben. Op heel veel niveaus. Het is een nog onbekende wereld en angst speelt een grote rol. Wat gaat er concreet op ons afkomen? We weten het gewoon nog niet. Er zitten ontwrichtende dingen in. Een praktisch voorbeeld: je wilt een nieuwe broek passen en kopen. In VR heb je net even iets meer beleving. Die beleving mist vaak nog in de winkel. En voor het passen hoef je in principe niet meer naar een fysieke winkel te gaan.
Mensen kopen momenteel nog niet allemaal producten en diensten op Internet, omdat ze daar nog een stuk beleving missen. Het is nog onpersoonlijk. Maar met VR kan dat veranderen. Kun jij je voorstellen dat je op een gegeven moment misschien zelfs helemaal niet meer naar een winkel gaat? En dat je daarmee uiteindelijk zelfs een compleet winkelcentrum failliet kunt laten gaan?
Je kunt in VR bijvoorbeeld ook van geslacht veranderen. En als veel mensen dit in VR een keer willen doen, kan het zomaar zijn dat, in het verlengde daarvan, in de reële wereld, veel meer mensen een echte geslachtsverandering willen ondergaan. En hoe zit het überhaupt met je identiteit? Ga je met VR, bij wijze van spreken, je eigen persoon terugzien?
Vergelijkbaar opkomst Internet?
Toen het Internet opkwam, wisten we ook nog niets over de mogelijkheden. VR gaat wellicht een nog grotere impact hebben dan het Internet begin deze eeuw. Bij Internet kan het voor sommige mensen al overkomen alsof je een ander leven binnenstapt. En dit verklaart waarom mensen zich op Internet nog steeds anders kunnen voordoen dan in het echt. En sommige mensen worden verliefd via Internet. Maar in VR heb je het echt om je heen, waarmee het visionair gezien, een hele grote verslaving kan genereren. Sommige mensen hebben dat nu ook al. Ze willen niet meer in de gewone wereld leven, maar alleen nog in deze realiteit.
Ook kan dit onze manier van werken, leven en denken veranderen. En onze manier van socialiseren en welke etiquette we er in het dagelijks leven op na willen houden. Zo zijn bepaalde vormen van asociaal gedrag pas ontstaan, nádat iedereen een mobieltje had gekocht. Want hoe vaak zetten wij, de ene keer wat communicatief vaardiger dan de andere, de hele fysieke wereld niet ‘op pauze’, omdat onze telefoons afgaan?
Het was voor de opkomst van dat ‘mobieltje’ onbekend wat de sociale impact ervan zou kunnen zijn.
Concurrenten, geavanceerdere versies en alternatieven
De HTC Vive kost met bril, controllers en base stations € 900,00. Maar dan heb je ook nog een krachtige videokaart nodig. En deze staande computer kost je € 1.500,00. Ook is het energieverbruik hoog.
Het goede nieuws is dat beleving altijd realistischer kan! Als je aangeraakt wordt, of een stomp krijgt, ‘voel’ je het misschien wel psychisch, maar niet lichamelijk. Je voelt de pijn niet, terwijl je hersenen wel een soort oei-signaal afgeven. En als jouw virtuele karakter in VR een lekker geurtje opdoet, dan ruik jij dat niet. Geuren gaan in op een net iets andere beleving. Daarom experimenteert Feelreal met geurcartridges. Nu alleen de financiering nog.
Dit alles biedt kansen voor concurrentie en daarmee voor jouw portemonnee.
De Google Cardboard en Google Glass
Er is een goedkope versie verkrijgbaar: de Google Cardboard. Die koop je bij de Action voor een paar euro. Ook is dit qua vervoer en mobiliteit een stuk praktischer dan de HTC Vive. Je stopt het ‘kartonnetje’ van Google gewoon zo in je binnenzak.
Wel boet de Cardboard aan beeldkwaliteit in. Plus, de HTC Vive integreert de realiteit die je met je ogen ziet, veel meer met je lichaam. Via de controllers in je hand zijn er veel meer sensoren beschikbaar. Ook is de Cardboard open source, met behulp van open hardware, die je zelf in elkaar knutselt. De HTC Vive is dat weer niet. Bij de Google Cardboard verlopen de sensoren vooral via je telefoon, wat voor serieuze VR wat minder reëel is. En het scherm zit ook in je telefoon.
Er is ook Google Glass. Al is dat geen VR, maar AR (Augmented Reality): je kijkt er doorheen en combineert de echte wereld met virtuele objecten. Zakelijk is de bril al te koop. Zo werken orderpickers van het Samsung Distributiecentrum met de bril op sneller en efficiënter dan hun collega’s elders.
Albert Heijn
Er was tevens de Spaaractie Dinoplaatjes van Albert Heijn. En ook de grootgrutter heeft niet alleen VR, maar ook AR omarmd. Het was een tijdelijke spaaractie, maar alles bij elkaar genomen was dit betaalbaar, massa-kassa (Albert Heijn: wie komt er nu niet?), omzetbevorderend en Everybody Appie.
Oculus Rift
Ook Facebook, die onlangs de Oculus Rift heeft opgekocht, kijkt rond om VR massa-kassa aan de man te gaan brengen (Facebook: wie heeft dat nu niet?). De bril is niet open hardware zoals de Cardboard, maar de Oculus Rift vertoont wel sterke overeenkomsten met de HTC Vive. De bril wordt marketingtechnisch gezien ook niet gepositioneerd als Facebook, want de naam is gewoon Oculus Rift gebleven.
Jouw ervaring
Wil je de HTC Vive zelf een keer uitproberen en ervaren wat het is? Bezoek dan het Permanent Future Lab, waar iedereen welkom is. De toegang is open en gebaseerd op deeleconomie. Het is een gemeenschap die permanent in beweging is. Het is van niemand en van iedereen. En niemand en iedereen mag zonder meerkosten de meest innovatieve en open technologie delen. Ook jij!
Er zijn Labs in onder andere Apeldoorn, Eindhoven en bij het Vondelpark in Amsterdam. De HTC Vive is in Utrecht door T-Mobile beschikbaar gesteld. Bij Seats2Meet: een ‘Meeting Spot’ voor ondernemers, ZP’ers etc. middenin Hoog Catharijne op Utrecht CS. Hier wordt veel ruimte en vrijheid geboden voor projecten. Maar de HTC Vive zou ook op één van de andere locaties gedeeld kunnen worden.
Geen Lab is hetzelfde, al zijn de kernwaarden dat wel. Zo willen we graag weten wie je bent en waarom je deelt wat je deelt. En als je iets ontdekt of kunt creëren, mede dankzij de interactie en samenwerking met anderen en de gedeelde technologie, dan deel je dit ook weer op een open manier.
Je bent ook more than welcome om zelf een comment te plaatsen. Wij zijn namelijk uitermate benieuwd naar jouw ervaringen. Of ze beter zijn, of slechter.. We nodigen jou van harte uit om met ons mee te doen. Plaats een comment, neem deel aan een discussie, denk mee, doe mee.. Wat vind jij persoonlijk het mooist aan VR? En waarom?
Wil je de HTC Vive voor eigen gebruik kopen? Bestel ‘m dan op de website.
Tip: doe wel eerst even een test, om te zien of je computer het aankan.
Noot: Dit artikel is geschreven door Martijn van der Linden in samenwerking met Jurjen de Vries. Het is Creative Commons volgens licentietype Attribution-ShareAlike 4.0 International en het staat eenieder daarmee vrij (delen van) dit artikel verder te verspreiden, conform de afspraken die in deze licentie gemaakt zijn.