Door: Martijn van der Linden
Hoe ga jij om met werkgerelateerde stress en hoe zou dat beter kunnen? We zijn vanavond te gast bij the Amsterdam Health and Technology Institute (Ahti). Het wordt een avond, waarin het meten en verminderen van stress centraal staat. En het helpen ontspannen door een combinatie van vernieuwend ondernemerschap, (neuro)wetenschap en technologie.
AmsterdamConnected?
Zowel deze Meetup als de organisatie, zijn te vinden op de locatie, waar we meerdere Permanent Bèta-dagen hebben georganizonderd. Maar eenmaal binnen is het voormalige AmsterdamConnected haast niet meer terug te herkennen. Nieuwe mensen, nieuw meubilair, nieuwe logo’s van AHTC.. Mijn intuïtie zegt me ook dat ik niet meer zo plompverloren binnen kan stappen. Al begrijpt de receptioniste met accent bij aanmelding niet bepaald wat ik nu concreet kom doen. Daarop zoek ik eerst maar eens een werkplek.
Ik zie dat de blokken met ‘AmsterdamConnected’ uit het zicht in een donkere hoek zijn weggemoffeld. Er wordt duidelijk veel moeite gedaan om de naam uit beeld te krijgen – Twitter leerde mij onlangs al dat het community account @020connected offline is gehaald.- en helemaal achterin de centrale hal begroet ik onze Event Organiser: Peter Joosten.
Tech Tuesday: Digital Happiness
Peter en ik bespreken wat we in het dagelijks leven zoal doen, wat onze interesses, passies en ambities zijn. We hebben vorige week in Utrecht, op Tech Tuesday, al even kennisgemaakt. Bij In Pursuit of digital happiness, oftewel: wat is digitaal (on)geluk voor jou? Er werden toen door Thijs Pepping een aantal trends voor de komende jaren gepresenteerd, waaronder de toename bij mensen in de obsessie met (on)geluk. En technologie die in toenemende mate invloed heeft op die ‘economie van het geluk’ en ons (on)geluk. Ook hebben we het gehad over de mate waarin wij persoonlijk positief oordelen over de bijdrage ervan op:
1) Het ervaren van positieve emoties;
2) Het komen in een staat van flow, en/of
3) Het gevoel te hebben een betekenisvol leven te leiden.
Deze Meetup ligt in het verlengde van Digital Happiness.
Al snel loopt het tegen vijf uur en we nemen de lift naar boven. Na een tweede awkward run-in met een andere receptioniste, worden we op de vijfde hartelijk ontvangen door medewerkers van Ahti.
Cognitive Behaviour Change
“It’s quite an unfamiliar setup, but because Permanent Bèta used to organise all kinds of things here.. Usually this Meetup is in Utrecht.”
Na wat huishoudelijke mededelingen, steekt Peter van wal over de avond. Hij begint met een stukje tekst en uitleg over zijn werk: Project Leven, waarbij ook zijn recente break up met zijn smartphone, van een maand lang, aan bod komt:
“In august I lived one month without a smartphone. And it had quite an effect on my stress level, because I was not ‘pinged’ all the time by Facebook and so on.”
Peter vervolgt met nieuwe en actuele inzichten over stress uit het boek: Van Big Bang tot Burn Out van Witte Hoogendijk en Wilma Rek. En een artikel op MT.nl, waarin wordt betoogd dat hard werken voor medewerkers niet de oorzaak van stress is, maar een gebrek aan bevlogenheid.
Werkgerelateerde stress: different definitions for different people
Peter vraagt het publiek om kort met de zaal te delen wat we in het dagelijks leven doen. En wat de reden is waarom we vanavond hier zijn. Iedereen komt aan het woord. Zo laat Dominique weten hoe haar stressniveau leidde tot een burn-out en hoe ze daarmee omging. Rob, legt als reden voor zijn komst uit:
“When it comes to stress, we just provide too much medication. But we don’t learn to deal with negative emotions. Stress is no danger, it is just energy.”
“Verzamel jij data over jouw hartslag, dan kan ik je verzekeren dat je allerlei soorten onregelmatigheden zult vinden.”
Dan de presentatie van Martijn Kriens: Director Business Development bij Ahti. Hij geeft aan dat de gezondheidszorg buitengewoon complex is. We zien een slide, waarmee hij de wisselwerking tussen ‘Science’, ‘Consumers’ en ‘Companies’, uiteenzet. Een wisselwerking, waarbij geen ruimte is voor de keuze van de patiënt, of voor datgene, wat Martijn als “the Fitbit” omschrijft:
“Activity trackers for sleep patterns, how much steps you take daily, how your heart rate fluctuates and so on. This is not in the health care market. And patients who use Fitbit do not decide how the money will be spent and how health services are being used. The reason Ahti was created, is because people look to simple to health care. It is a complex market and you need a lot of time. Plus, we don’t have experience with people that are constantly monitoring their health statistics.”
Ook drukte hij zijn telefoon met data eens in het gezicht van zijn huisarts. En hij stelde de vraag wat er nu echt mis met hem was, want:
“If you start collecting data about your heart rate, or a full bodyscan, I can assure you you will find all kinds of irregularities. What we try to do at Ahti is to get as much data as is possible. Data that is already out there.”
Stress: trends en ontwikkelingen
Op de volgende slide zien we hoe de ontwikkeling van de vergrijzing in Nederland is uitgezet tegen het aandeel 75-plussers dat spoedeisende hulp nodig heeft. Uit deze grafiek blijkt dat er al sinds 2012 sprake is van een flinke stijging in deze leeftijdsgroep. De stijging is zo’n 20%. Martijn wijdt dit aan het feit dat de overheid ernaar streeft, om toch zoveel mogelijk te blijven proberen mensen op leeftijd nog in hun eigen omgeving te laten wonen.
En naast de term “Real World Evidence” staat nog een ander diagram met een grafiek. Dit zijn gegevens over het percentage huishoudens in de regio’s dat hulp bij huishouding ontvangt. Een aantal dat overal varieert tussen de 1 en de 4%.
Om duidelijk te maken hoe Ahti inspeelt op dit soort ontwikkelingen, laat Martijn op de volgende slide zien dat Ahti met diverse organisaties aan “application development” werkt. Dit zijn bijvoorbeeld Albert Heijn, de Vrije Universiteit en voor mensen met een (te) hoge bloeddruk: een samenwerkingsverband met de GGD Amsterdam. Martijn zelf, werkt naar eigen zeggen ook 1 dag per week voor Radboud. En er wordt geprobeerd om zoveel mogelijk bedrijven aan te trekken naar dit nieuwe ‘Amsterdam Life District’ op Holendrecht. Martijn sluit af met:
“The important question is: how does technology fit in the system?”
“I hate stress. And I hate the way people talk about stress!”
Dan Jeff Povlo: Managing Director van meerdere start-ups en een echte social designer. Hij herhaalt meerdere keren dat hij geen enkele medische achtergrond heeft. Maar met zijn eerste opmerking is de toon van de presentatie gezet:
“I hate stress. And I hate the way people talk about stress. If I ask people how they are doing, they often answer: ‘I’m so stressed!’ Well, I did not ask how stressed you are: I asked how you are doing. But we use stress as a way to qualify how we feel. Busy, busy, busy… or in Dutch: ‘druk, druk, druk’.”
Hij startte SCAPE: a social design company en we zien één van zijn projecten: The Energy Takeover London Adidas. Met overtuiging laat Jeff weten dat het hem niet zozeer om de technologie zelf gaat, maar om de toepassing ervan echt te laten bijdragen. In dit geval aan de (top)sport en aan de hardlopers:
“I love technology. But I like the combination, the emotional correlation. Technology just as an idea, is stressful.”
Reset: an immersive experience to empower people to deal with stress more effectively
“Martijn was talking about the clinical point of view. But stress is also a good thing. Our brain starts to react by observing.”
Jeff nuanceert zijn volgende slide: tussen de 50 en 60% van alle verloren werkdagen hebben te maken met ziekte, veroorzaakt door werkgerelateerde stress.
Jeff legt uit dat hij veel met “mixed reality” doet. En momenteel werkt hij aan: Reset: Responsive Emotional Transformation. Een persoonlijk en individueel ‘relaxprofiel’ dat al snel ook echt oogt als maatwerk, afhankelijk van iemands individuele lichaamsfuncties.
In een ander filmpje dat niet is vrijgegeven, zien we wat Reset concreet gaat worden. Het lijkt op een soort Leap Motion, zoals ik dat 9 mei ook op Tech Tuesday in het Permanent Future Lab in Utrecht tegenkwam. Alleen maak jij hier niet zelf de bewegingen die geprojecteerd worden, maar doet je lichaam dit. Mensen worden naar een afgezonderde kamer gebracht, krijgen een hersenscanner op hun hoofd en al hun levensfuncties, zoals hartslag, worden gemeten en met LED in lichtpuntjes en in rustige kleuren op de muren geprojecteerd. We zien de proefpersonen deze lichtpuntjes aanraken en dat schijnt een effect, of het kalmerende gevoel, teweeg te brengen dat je water aanraakt???
De kracht van de suggestie?
Maar ook al kan deze service baanbrekende resultaten boeken en maatschappelijk revolutionair zijn, er zijn ook tegengeluiden. Zo maakt Rob na afloop de kritische kanttekening:
“Knowing of getting more relaxed, makes you more relaxed. Because of the wearables: you already know what you are going to do.”
Hij legt ook uit dat stress een verdenking van een probleem kan zijn. Want stel dat we kijken naar de (top)sportwereld, dan willen bijvoorbeeld 9 op de 10 hardlopers graag hardlopen, terwijl die mensen daar lichamelijk helemaal niet voor zijn toe- of uitgerust. Rob:
“I’d say it is bad news that we use wearables to be aware of ourselves.”
April 2018
We sluiten de avond af. Op mijn vraag, of ik de achtergronden hiervan nog eens ergens na kan lezen – de tweede keer vallen je meestal meerdere dingen op – krijg ik het antwoord dat er met de ontwikkelaars is afgesproken dat dit materiaal nu nog niet naar buiten wordt gebracht.
Naar verluidt, horen we in april 2018 meer over Reset. So: to be continued!
Gaaf artikel! Ik kom vaker werkgerelateerde stress tegen en weet soms niet goed ermee om te gaan. Dank je voor deze artikel. Ik vond het zeker interessant om te lezen. Ik heb sowieso iets goeds eruit geleerd. Ga zo door!