Maven Publishing en Permanent Beta organiseren in 2016 een reeks Meetups rond een aantal aansprekende titels uit de Maven collectie waarbij de rode draad het menselijk gedrag is.

Op 19 april is het tijd voor de tweede Meetup naar aanleiding van het boek Hufters & Helden.

Tijdens de Meetup laten we 3 sprekers aan het woord die het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken zullen belichten.  Het leven zit vol uitdagende situaties waarin mensenkennis heel veel verschil kan maken. Tijdens deze avond leer je vast en zeker handige skills!

Waarom we allemaal een beetje aardiger kunnen zijn 

De trein instappen terwijl anderen nog uitstappen. Aan tafel sms’en. Bellen aan de kassa. Maar ook: helpen met oversteken. opkomen voor iemand in nood. Spontaan complimenten geven. Waar komt sociaal en asociaal gedrag vandaan? En verhufteren we echt, of hoort dit gewoon bij hoe mensen zijn?

In Hufters & helden laat Olav de Maat zien dat de positieve en negatieve kanten van onze samenleving worden gevormd door dezelfde mensen: iedereen is soms een hufter en soms een held. De man die zijn middelvinger naar je opstak in de auto is misschien wel op weg naar zijn vrijwilligerswerk.

Spreker 1: Olav de Maat
Aan de hand van inzichten uit de biologie, psychologie en geschiedenis beschrijft De Maat de fascinerende ontwikkeling van sociaal (en asociaal) gedrag: van de eerste nederzettingen en de evolutietheorie tot de opkomst van het individualisme (en hoe dit leidt tot vechten om een parkeerplek) en hoe het neefje van Freud de moderne marketing uitvond. Op meeslepende wijze vertelt De Maat hoe het komt dat we een samenleving hebben waarin onze sociale inborst vaak op de verkeerde manier geprikkeld wordt.

Spreker 2: Aukje Nauta
Op zoek naar een nieuwe economie en samenleving, gebaseerd op gulle goedheid. Prof.dr. Aukje Nauta onderzoekt haar en jouw duistere en goede kanten en toetst hoe ze guller kunnen worden.  Klopt de veronderstelling dat als we allemaal meer geven dan nemen, er geen schaarste meer is, maar overvloed? En hoe is dan de balans tussen zorg voor het eigenbelang en zorg voor ‘the greater good’?

Aukje neemt je mee in wetenschappelijk onderzoek en dagelijkse praktijken in economie en samenleving die laten zien hoezeer de mens is gedreven door zowel eigenbelang als belangen van anderen. Zij toont aan dat in iedereen een narcist én een altruïst schuilt, en dat dat goed is.